Ostravsko se opět může nadechnout, lépe bude i díky stovkám tisíc stromů

Ostrava - V části Moravskoslezského kraje byla dnes ráno odvolána smogová situace, kterou tam Český hydrometeorologický ústav vyhlásil v neděli večer. Kvůli zvýšeným koncentracím polétavého prachu v ovzduší platila smogová situace na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku s výjimkou Třince a okolí. Ovzduší v regionu se už ale výrazně zlepšilo. A zlepšovat by se mělo i nadále, pomoci by tomu mohl třeba projekt ostravské radnice, která ve městě plánuje vysadit stovky tisíc stromů a keřů. Ty mají nejen oddělit obytné zóny od těch průmyslových, ale také pomoci zachytávat prach, který je jednou z hlavních příčin smogové situace na Ostravsku.

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu se dnes ráno v kraji pohybovaly v rozmezí od 28 do 78 mikrogramů na metr krychlový s nejvyšší hodnotou na stanici v Ostravě-Zábřehu. Imisní limit stále ale zůstal překročen na většině měřicích stanic. „Dnes nečekáme významnější změnu celkové imisní situace. Hodnoty průměrných 24hodinových koncentrací prašného aerosolu se budou s velkou pravděpodobností pohybovat kolem hodnoty imisního limitu,“ uvedli meteorologové. Krátkodobé koncentrace ostatních měřených škodlivin jsou podlimitní.

Stovky tisíc stromů pomohou Ostravě lapat prach

114 000 stromů a 230 000 keřů přibyde v Ostravě do příštího května. Jejich úkolem bude lapat prach ze vzduchu, který město trápí každou zimu. Výsadba, která začala na počátku října, by měla být ze dvou třetin hotová ještě letos a celkem přijde na 130 milionů korun, z nichž 90 % pokryjí dotace.

Pokus o rekord v sázení stromů - Květná ulice v Brně
Zdroj: Igor Šefr/ČTK

Stromy a keře se objeví na městských plochách na zhruba 150 různých místech, hlavně tam, kde je výskyt prachu nejvyšší – u dálnice, elektrárny nebo továren. „Nová výsadba má oddělit průmyslové komplexy od obytných domů,“ vysvětlil ostravský redaktor ČT Michal Polášek.

Poté, co lípy, javory, platany a duby vyrostou do standardní velikosti, uleví lidem nejen od hluku, ale zachytí také kolem deseti až patnácti procent jemných prachových částic – tedy asi 53 tun prachu ročně. Navíc stromy přispívají i ochlazování vzduchu nebo odstraňování ozonu. K městu Ostravě se připojuje i Moravskoslezský kraj, který sází stromy podél silnic druhé a třetí třídy.

Smog trápí Ostravsko každou zimu

Smogovou situaci vyhlašuje Český hydrometeorologický ústav v případě, kdy po dva dny nepřetržitě průměrné hodinové koncentrace polétavého prachu za posledních 24 hodin překračují dvojnásobek imisního mikrogramu, který je 50 mikrogramů.

Stromy proti prachu v Ostravě (zdroj: ČT24)

První smogovou situaci nové topné sezony vyhlásili meteorologové v části Moravskoslezského kraje v neděli večer a platila pro Ostravsko, Karvinsko a Frýdecko-Místecko, nikoli ale v Třinci a okolí.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji je dlouho nejhorší v zemi i v Evropě. Špatné rozptylové podmínky jsou v regionu na podzim a hlavně v zimě. Za znečištění ovzduší může místní průmysl, doprava i kotle v rodinných domech, nezanedbatelný vliv mají podle odborníků škodliviny přicházející ze sousedního Polska.