Studentů na Karlovarsku ubývá, kraj plánuje rušení škol

Karlovy Vary - V Karlovarském kraji v posledních letech ubývá studentů, kraj proto navrhuje zrušit tři střední školy. Od září 2014 mají podle návrhu, který musí ještě schválit zastupitelé, skončit střední školy v Nejdku a Lokti, postupně má zaniknout i Gymnázium a obchodní akademie v Chodově. Vyplývá to z materiálu Stabilizace středního školství v Karlovarském kraji, kterou několik měsíců připravoval náměstek hejtmana Václav Sloup (KSČM).

V případě Nejdku a Lokte by měly být střední školy rozděleny podle oborů a přesunuty do jiných středních škol. „Studenti informačních technologií z Lokte se přesunou do sokolovské Integrované střední školy technické a ekonomické, kde je výborné vybavení i kvalifikovaní učitelé, a stavební obory do Karlových Varů. Nejdecká střední škola žáky z kuchařských oborů přesune do Karlových Varů, technické obory přejdou do Ostrova,“ uvedl Sloup.

  • „Pro nás je to nepřijatelné. Střední škola je ve třech budovách na náměstí, které žijí deset měsíců v roce. Navíc se rušením škol ušetří jen několik milionů korun, což je zanedbatelná částka ve srovnání se současnými náklady kraje,“ řekl loketský radní a krajský zastupitel Petr Zahradníček (TOP 09).

Gymnázium v Chodově se stane pobočkou karlovarského 1. českého gymnázia a nebude už nabírat další studenty. Zřejmě i tato škola tak postupně zanikne.

Podle Sloupa za poslední čtyři roky ubylo na středních školách v Karlovarském kraji 2 500 studentů. Nabídka středních škol převažuje poptávku, je špatná struktura oborů a příliš mnoho žáků, konkrétně 12 procent, jde na víceletá gymnázia. Po omezeních by se měl jejich podíl snížit na asi deset procent.

Omezeny by měly být podle návrhu obory jako kuchař číšník, autotronik nebo obory hotelové a turistické. Podle Sloupa jejich absolventi často zůstávají bez práce nebo obory nabízí více škol blízko sebe.

Po schválení jasné koncepce, která by byla dlouhodobě stabilní, volají i ředitelé škol. V prohlášení z minulého týdne uvádějí, že nejistota poškozuje práci ve školách a odrazuje žáky, kteří by chtěli jít na ohrožené školy. Krajští zastupitelé by měli koncepci schválit v prosinci.