Vimperk má strážníky, přesto bude najímat i bezpečnostní agenturu

Vimperk (Prachaticko) – Místo drahé městské policie se začala řada menších měst obracet na bezpečnostní agentury. Učiní tak i Vimperk, který přitom městskou policii má a bude fungovat i nadále. Bezpečnostní agenturu si město bude najímat jako posilu v obdobích, která považuje za rizikové. Podle strážníků a také některých zastupitelů je to ale zbytečné, policie podle nich situaci zvládá.

Dvanáct strážníků a dva asistenti prevence kriminality dohlížejí na pořádek ve vimperských ulicích. Podle statistik, které vede státní policie, nedělají svoji práci špatně – kriminalita ve městě není ničím výjimečná. Vimperská radnice navíc loni nechala sestavit mapu nejrizikovějších míst, kam potom dosadila bezpečnostní kamery. Podle vedení města ale ani strážníci, ani kamery k pocitu bezpečí nestačí a prosadilo i pomoc bezpečnostní služby. Objednávat si ji budou nárazově. „Využití vidím při zajíšťování pořádku na velkých akcích, které město bude pořádat,“ nastínil starosta Bohumil Petrášek (TOP 09).

Podle městských policistů a také některých zastupitelů se vimperská radnice najímáním bezpečnostní agentury rozhodla nákladným způsobem říci strážníkům, že jim nedůvěřuje. „Pozvat sem bezpečnostní agenturu, která má udržovat pořádek, mně připadá jako urážka jak státní, tak městské policie,“ řekl zastupitel Stanislav Hlava (KDU-ČSL). Podle vrchního strážníka Petra Macorlíka městská a státní policie dosud zvládaly ve městě udržovat pořádek. S tím přitom souhlasí i starosta, podle kterého se situace obzvlášť zlepšila po přijetí asistentů prevence kriminality. Ti jsou zaměstnanci městské policie, avšak civilisté. Se strážníky však úzce spolupracují – na rozdíl od bezpečnostních agentur.

Veronika Kabátová o bezpečnostní agentuře ve Vimperku (zdroj: ČT24)

Agentury si najímají především menší města, která mají problémy s bezpečností, ale městskou policii si nemohou dovolit. Nevýhodou agentur je, že jejich zaměstnanci nemají žádné pravomoce – když odhalí nějakou nepravost, mohou jen upozornit policii. V případě Vimperku by spolupráce se soukromou agenturou mohla vyjít na sto tisíc korun ročně.