Ze sanitek mizí lékaři, mohou za to peníze i zákoník práce

Pardubice/Liberec – Chybějící peníze, ale i zákoník práce omezují provoz záchranné služby v Pardubickém i Libereckém kraji. Přibývá sanitek, které vyjíždějí bez lékařů. Města, kterých se škrty týkají, se obávají, že takové šetření může stát i lidské životy. Vedení obou regionů ale ubezpečuje, že se tím kvalita péče nezhorší.

Doksy, Přelouč, Lanškroun a částečně také Žamberk – tam všude nechají kraje změnit lékařské posádky sanitek na tzv. záchranářské. Vedení Pardubického kraje vysvětluje změny ve svých městech zákoníkem práce, který omezuje přesčasy lékařů. „Zákoník práce nám ponechával pět let výjimku. Jsme jedna z posledních záchranných služeb, která až do poslední chvíle tuto výjimku v plné míře čerpala,“ upozornil ředitel ZZS Pardubického kraje Pavel Svoboda. Liberecký kraj potom zrušení lékaře na stanovišti záchranky v Doksech vysvětluje penězi, záchranné službě dal letos méně peněz.

Obyvatelé a starostové míst, kde teď budou záchranky jezdit jen s vyškolenými zdravotníky, jsou z rozhodnutí krajských úřadů rozčarováni. „Každého života škoda, pokud by to mělo znamenat, že tady doktor nebude včas,“ podotkla starostka Doks Eva Burešová (SLK), která však věří, že lékaři přijedou včas, i když budou dále, neboť je do města dobré silniční spojení. V Přelouči potom začali občané sepisovat petice. „Máme obavu, že lékař, který bude přijíždět z Ústí nad Orlicí nebo Moravské Třebové do obcí, které jsou výše položené, nedojede včas,“ shrnula lanškrounská starostka Stanislava Švarcová.

Michal Klokočník a Lucie Pokorná o sanitkách bez lékařů (zdroj: ČT24)

Vedení obou krajů však ubezpečuje, že se zdravotní péče nezhorší. Náměstkyně libereckého hejtmana Zuzana Kocumová (Změna) upozornila, že co do dojezdových časů zůstává kraj jedním z nejlepších v republice. Ve východních Čechách potom ubezpečují, že k pacientům ve vážném stavu dispečeři ihned přivolají lékaře z nejbližší stanice. „Musím odmítnout jakékoli představy, že to znamená: 'Mně, protože bydlím tady, se zhorší péče.' To je nesmysl,“ zdůraznil náměstek pardubického hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL).

Omezení provozu záchranných služeb začne platit od Nového roku. V Doksech tak budou mezi poslední pacienty lékaře místní záchranky patřit lidé, kteří dojdou k úhoně při silvestrovských oslavách.