Návrat tramvají před pražské hlavní nádraží se začíná rýsovat

Praha – První krok ke stavbě nové tramvajové tratě, která povede přímo před vchodem do odbavovací haly pražského hlavního nádraží, udělala městská rada. Schválila návrh změny územního plánu a zahájila tak přípravu stavby. Ta potrvá velmi dlouho, první na řadě je náročný schvalovací proces. Propojit kolem nádraží současnou tramvajovou trať ve Vinohradské ulici s dráhou v Bolzanově navrhla Praha 1, když se snažila zamezit tehdy plánované obnově trati v horní části Václavského náměstí.

Kdysi cestující, kteří v Praze vystoupili z vlaku, prošli Fantovou budovou a vyšli na promenádu, kde mohli nastoupit do tramvaje. Dnes místo tramvajové trati vede šestipruhová magistrála, před Fantovou budovou se nastupuje jen do linkových autobusů a kdo chce na tramvaj, musí projít novou odbavovací halou a potom Vrchlického sady k zastávce vzdálené čtvrt kilometru. To by se mohlo změnit, pražští radní schválili návrh změny územního plánu, podle které budou jezdit tramvaje přímo Vrchlického sady od Vinohradské do Bolzanovy ulice. „Cílem změny je vytvořit podmínky pro posílení tramvajové sítě v centrální části Prahy, a to obnovením spojení, která byla v minulosti nešťastně se zavedením metra zrušena,“ píše se ve schváleném materiálu.

Propojit tramvajovou trať ve Vinohradské s oblastí U Bulhara přes Vrchlického sady navrhla před časem Praha 1. Jednalo se o alternativu k trati, s níž počítal magistrát a měla vést z Vinohradské horní částí Václavského náměstí do Vodičkovy a Jindřišské. Proti ní se však městská část postavila.

Pokud vznikne, nebude nová tramvajová trať kolem hlavního nádraží znamenat pouze lepší propojení vlaků s tramvajemi, ale také zlepšení dopravy na Novém Městě. Z Vinohrad do centra se totiž dnes tramvaje dostanou pouze Ječnou ulicí, která bývá přetížena. Rozhodnutí rady ovšem neznamená, že se skutečně začne stavět. Plán na vybudování tramvajové trati čeká dlouhý schvalovací proces. Podstatné bude, zda se pro něj najde dostatečná politická podpora.

Vydáno pod