Zloději rozkradli vytížený most do Poruby, jezdí se tam třicítkou

Ostrava – Sběrači kovů doslova očesali most přes řeku Odru na páteřní komunikaci mezi centrem Ostravy a sedmdesátitisícovou Porubou. Z mostní konstrukce zmizelo za plného provozu na 900 šroubů s kovovými deskami, podle předběžných odhadů zloději způsobili škodu 200 000 korun. Na mostě také musela být z bezpečnostních důvodů snížena rychlost z 80 na 30 km/h. Není to první případ, v červenci z jiného ostravského mostu někdo ukradl ocelové nosníky.

Skutečnost, že v mostě do Poruby chybějí kovové části konstrukce, zjistili moravskoslezští silničáři při pravidelné kontrole, kterou opakují jednou za půl roku – ta předchozí proběhla 23. května. „Došlo ke krádeži ocelových desek v počtu 54 kusů, které jsou přichyceny vysokopevnostními ocelovými šrouby. Celková váha ukradených věcí je 7 tun,“ shrnul mostní technik ze Správy silnic Moravskoslezského kraje Ladislav Olšar.

Při krádeži v místy až desetimetrové výšce pachatelé sami riskovali život. „Destičky, které drží mostní ložiska, jsou poměrně těžké. Jsou upevněny zhruba 20 šrouby, uvolnit je v takového výšce je velmi problematické,“ řekla Vlčková.

Rychlost na mostě byla snížena na 30 km/h, jedná se ale pouze o preventivní opatření. Statika mostu nebyla podle odborníků ohrožena.

Krádeže zařízení kolem silnic se v poslední době množí. „Kradou se svodidla, silniční kanály, zásněžky i sněhové hole,“ vyjmenovala Vlčková.

Případy takového rozsahu se příliš často nestávají. Před několika měsíci ale došlo k podobnému incidentu jen několik kilometrů odtud, kdy byl podobně „očesán“ most dálničního přivaděče v Ostravě-Přívoze. Tehdy zloději ukradli mostní závěry a další kovové součásti za půl milionu korun.

Za krádež a obecné ohrožení mohou jít zloději až na osm let do vězení. Pokud je však policisté nepřistihnou s kradenýmí věcmi na místě, je ale dokazování velmi obtížné.