Kdo skartoval dokumenty? ptá se vedení karlovarské nemocnice kvůli pokutě

Karlovy Vary – Pokutu, kterou dostala Karlovarská krajská nemocnice (KKN) od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže za pochybení při nákupech v letech 2006 a 2007, by měli zaplatit lidé, kteří pokutované chyby udělali. Jejich odpovědnost chce vyvodit současné vedení nemocnice, dost možná však neuspěje – dobové dokumenty totiž někdo nechal skartovat. Teď proto vedení KKN pátrá také po tom, kdo dokumentaci zničil.

Kvůli skartování dokumentů, které se týkaly zakázek Karlovarské krajské nemocnice v letech 2006 a 2007, už se nemocnice nemohla odvolat proti pokutě od ÚOHS. Ten jí za pochybení právě při těchto zakázkách udělil 300tisícovou sankci. Vedení nemocnice by chtělo, aby pokutu zaplatil ten, kdo byl za chyby zodpovědný, ovšem i v tom je problém. „Nevíme, který management to skartoval, kdy se to stalo,“ přiznal ředitel KKN Petr Svoboda.

Nemocnice zatím připravuje trestní oznámení na neznámého pachatele. Alespoň část odpovědných lidí by se podle karlovarského právníka Martina Tocika přece jenom mohlo podařit najít. „Nesou za to odpovědnost i členové představenstva,“ poukázal. Nemocnici v letech 2006 a 2007 řídili nemocnici manažeři České zdravotní. Bývalý člen vedení společnosti David Hanzl však odmítl, že by zodpovídal za chybné hospodaření – to podle něj potvrdil i audit, který si kraj po odchodu manažerů České zdravotní nechal udělat. Stejně tak popřel, že by skartoval dokumenty. „Nikdo nedeklaroval, že by tam přijížděly nákladní vozy a odvážely servery a odvážely šanony. Je to naprostý nesmysl,“ řekl David Hanzl.

Pokutu dostala KKN za chyby při nakupování anesteziologických přístrojů a monitorů za více než pět milionů korun v roce 2006, dalšího zdravotnického zařízení a přístrojů téměř za tři miliony o rok později a především nákup zdravotnického materiálu v témže roce za 90 milionů korun. Podle ÚOHS nemocnice všechny velké nákupy rozdělila do menších zakázek a nevypsala na ně soutěže.

Antonín Bruštík o odpovědnosti za pokutu (zdroj: ČT24)