Po roce sporů je šenovská sklářská škola bez ředitele

Kamenický Šenov (Českolipsko) – Jen rok vydržel v čele sklářské školy v Kamenickém Šenově Petr Kolč. Jeho působení poznamenaly spory s kantory, Kolčovi hrozilo odvolání a nakonec raději sám rezignoval. Kolče dosadilo minulé vedení Libereckého kraje, které se současně soudilo s jeho předchůdcem Františkem Janákem.

Podle zaměstnanců sklářské školy, ale i podle rodičů jejích žáků vedl Petr Kolč instituci s téměř 170letou historií špatně. Zatímco však předcházející krajské vedení za ředitelem stálo, to současné se chystalo Kolče po roce ve funkci odvolat. Nakonec Petr Kolč odešel sám. „Pokud by rezignace nebyla na stole, byla by situace stejná. Jmenovali bychom novou dočasnou ředitelku a vypsali výběrové řízení,“ podotkl však hejtman Martin Půta (SLK). Školu dočasně vede Hana Kubátová Ortová, zástupkyně ředitele Střední odborné školy v České Lípě.

Končící ředitel tvrdí, že nikdy nedostal příležitost ve škole uskutečnit své představy, učitelé, kteří stojí za Františkem Janákem odvolaným již v roce 2010, proti němu prý pořádali cílenou kampaň. „Začalo to v okamžiku mého nástupu jako pomsta za odvolání bývalého ředitele,“ uvedl Petr Kolč.

Nový ředitel, který vzejde z výběrového řízení, by měl nastoupit od března. Jistě se jím nestane František Janák, který se do soutěže nepřihlásí. „Už o tom neuvažuji. Dvakrát se nevstupuje do stejné řeky,“ řekl.

Kromě urovnání poměrů ve škole bude úkolem pro vítěze výběrového řízení přilákat nové žáky. Těch je málo, včetně 26 cizinců dnes v Kamenickém Šenově studuje 62 mladých lidí. I podle zástupce ředitele Jana Hodničáka by jich mělo být minimálně 70. V minulosti hrozilo staré sklářské škole kvůli nedostatku žáků dokonce i sloučení s jejím novoborským protějškem.

Michal Jemelka o rezignaci ředitele sklářské školy (zdroj: ČT24)