Noc venku: Vyzkoušejte si, jak se žije bezdomovcům

Ostrava – V osmi českých městech i v Bratislavě si dnes večer můžete na vlastní kůži vyzkoušet, co pro lidi bez domova znamená strávit jednu chladnou noc bez střechy nad hlavou. Cílem akce nazvané Noc venku je podpořit ty, kteří se v podobné situaci octli. Potřebujete odvahu, spacák a karimatku.

„Chceme otevřít problematiku bezdomovectví široké veřejnosti, setřít předsudky vůči lidem bez domova a vcítit se do jejich situace, protože o domov může souhrou nešťastných náhod přijít kdokoliv z nás. Chceme, aby se problém bezdomovectví řešil koncepčněji, trvale, například sociálním bydlením,“ uvedla předsedkyně Sdružení azylových domů Iva Poláčková.

„Pokud se nás to přímo netýká, zavíráme oči a říkáme si, že nám se to stát nemůže. Ale když ležíte venku v zimě na tvrdé chladné zemi, přemýšlíte trochu jinak,“ uvedla Poláčková.

První ročník se uskutečnil loni v Ostravě. Venku přespalo 40 lidí, celou akcí prošlo zhruba 400 lidí. Organizátoři následně získali 2. místo v soutěži SozialMarie, organizované rakouskou nadací Unruhe (Neklid). Zástupci odborné poroty svou volbu odůvodnili takto: „Iniciativě se podařilo uspořádat noční událost, která oživila město a zároveň propojila jednotlivé aktéry z univerzity, neziskových organizací, lidi bez domova i veřejnost. Stále spíše okrajové téma se podařilo veřejně prezentovat velmi výrazně a kreativně, tak, aby veřejnost dále nemohla jednoduše tento fenomén ignorovat.“

Rozhovor s Ivou Poláčkovou (zdroj: ČT24)

Pražská Noc venku začíná v 18:00 v prostorách kostela Panny Marie Sněžné na Jungmannově náměstí. Účastníci si mohou prohlédnout fotografie ze života lidí bez domova. Následuje kulturní program: autorské čtení poezie, promítání filmu, koncerty. Na nocování, které bude probíhat od půlnoci do šesti hodin ráno, potřebujete odvahu, spacák a karimatku.

Jednotlivé programy Noci venku: