Boj o pardubické obvody štěpí primátorčino hnutí

Pardubice – Starosty dvou městských obvodů vyzvala k rezignaci pardubická primátorka Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice). Starostové totiž byli zvoleni za její sdružení, teď však založili vlastní politické uskupení, které práci Fraňkové kritizuje – především odmítají omezování pravomocí obvodů. Ani jeden starosta odstoupit nechce.

Snaha omezovat, popř. dokonce rušit obvody postavila proti pardubické primátorce ze Sdružení pro Pardubice její bývalé spojence, kteří sedí v čele některých obvodních radnic. Starostové Pardubic 6 Petr Králíček a Pardubic 7 Vítězslav Čapek založili nové hnutí Pardubice pro lidi, které se vůči Sdružení pro Pardubice vymezuje. „Přišli jsme o stavební úřady, státní správu, chtějí nám odebrat účast na územním řízení. Rozhodnutí městské rady je vždy v rozporu s usneseními zastupitelstev městských obvodů,“ zopakoval kritiku na adresu městského vedení Vítězslav Čapek. Kromě omezování obvodů kritizují Pardubice pro lidi také čerpání evropských peněz nebo váhání magistrátu v důležitých projektech.

Starosty, kteří ze Sdružení pro Pardubice vystoupili, však primátorka Fraňková vyzvala, aby také rezignovali na starostenské funkce. „Dostala jsem mandát, abych oba starosty vyzvala k rezignaci,“ uvedla Fraňková. K tomu se Králíček s Čapkem nechystají. „Cítím podporu občanů i zastupitelů,“ zdůvodnil starosta Pardubic 6 Petr Králíček. Starostové naopak očekávají, že do nového uskupení přestoupí i další zastupitelé, na jejichž podporu se přitom Fraňková spoléhá.

Michal Klokočník o problémech SPP (zdroj: ČT24)

Omezování obvodů otřásá pardubickou politikou již dlouho. Letos v červnu dokonce ve městě proběhlo referendum, zda lidé chtějí, aby město bylo na obvody rozděleno, přišlo však příliš málo lidí na to, aby výsledek platil – ti, kteří přišli, se přitom za obvody postavili. Zrušení obvodů prosazovalo v městském zastupitelstvu kromě Sdružení pro Pardubice také hnutí Pardubáci. Koaliční ČSSD potom navrhovala obvody zachovat, opoziční ODS a KSČM je chtěly zanechat v původní podobě. Podle Štěpánky Fraňkové teď její sdružení připravuje nový návrh na další osud obvodů.