Obce jaderné úložiště nechtějí, průzkum se jim však nedaří odvrátit

Tábor – Jistebnice, Božetice, Padařov nebo Nadějkov nadále hledají způsob, jak zabránit stavbě úložiště radioaktivního odpadu. Na svých katastrech ho nechtějí, stát přesto chystá geologický průzkum, který by měl určit, které místo je pro plánovanou stavbu nejvhodnější.

Ačkoli stát slibuje obcím, o jejichž pozemcích uvažuje pro hlubinné úložiště radioaktivního odpadu, po sedmi milionech jen za to, že u nich provede geologický průzkum, radnice ani obyvatele neobměkčil. Obávají se především zničení krajiny. „Žijeme v regionu, který je velmi krásný, Hodnota krajiny jako celku je velká, takže zásah jaderného úložiště případného by byl ohromný,“ uvedla Jana Průšová z Okrašlovacího spolku pro Nadějkov a okolí.

Například u Magdaleny na Táborsku proběhne průzkum na 25 kilometrech čtverečních. Právní zástupci obcí se sice snaží najít způsob, jak přípravě úložiště zabránit, současně však ministerstvo životního prostředí probírá připomínky, aby mohlo průzkum povolit.

Hrozbě, že by se za jejich humny začalo hloubit úložitště, se snažily obce zabránit i v minulosti například referendy, v nichž občané stavbu odmítli. Správa úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO) sice slíbila, že se jejich výsledky bude řídit, když ale zjistila, že už nemá kam se obrátit, rozhodla se žádost o geologický průzkum přece jenom podat, a to prostřednictvím jiných společností. Kromě jižních Čech chce hledat vhodnou lokalitu pro úložiště v Plzeňském kraji a Kraji Vysočina.

Kristina Vrkočová o boji proti úložišti (zdroj: ČT24)