Zimní přestávka opravy D1 začíná – zatím u Jihlavy, jinde za týden

Jihlava – Letošní fáze rekonstrukce dálnice D1 vrcholí. Stavbaři ukončili práce u Jihlavy, pracuje se ještě mezi Lhotkou a Velkou Bíteší a v úseku Loket–Hořice, kde by práce měly skončit nejpozději do konce listopadu, nezačne-li ovšem sněžit dříve. Až do Vánoc by potom chtěli zůstat dělníci na D1 mezi Šternovem a Psáři. Tam, kde práce skončí, se stavební stroje vrátí opět na jaře.

Dva jízdní pruhy a odstavný pruh směrem na Prahu, dva pruhy a odstavný pruh směrem na Brno – v takové podobě nepoznali řidiči dálnici D1 mezi Jihlavou a Větrným Jeníkovem již půl roku. Teď přípravné práce, které bylo potřeba udělat před velkou rekonstrukcí, skončily a dálnici v původní podobě čeká poslední zima. Drobná omezení nadále čekají na řidiče na dvou místech, kde je nutné zpomalit na 110 km/h. „Je to z důvodu svodidel, která jsou umístěna v dočasné poloze. To bude trvat až do začátku třetí etapy, to znamená do vlastní modernizace pravé poloviny dálnice,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký.

Naopak jen osmdesátkou a zúženými jízdními pruhy se jezdí na třech úsecích D1, kde letos začala příprava modernizace. Mezi Lhotkou a Velkou Bíteší se zatím čile pracuje bez ohledu na počasí. Práce mají kvůli letní sporům mezi stavební firmou a státem zpoždění, a tak dělníci museli až v chladném a deštivém listopadovém počasí pokládat asfalt na rozšířenou krajnici.  

U Velké Bíteše a také na pomezí Středočeského kraje a Kraje Vysočina skončí práce nejpozději příští týden nebo s prvním sněžením. Na posledním úseku na Benešovsku, kde mají dělníci také skluz, požádali stavbaři o výjimku, aby mohli pracovat i v prosinci. „Ministerstvo v nejbližších dnech rozhodne zda tuto žádost bude akceptovat,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Studecký.

V rámci oprav dálnice D1 se letos zbouralo devět dálničních nadjezdů, stavbaři zpevnili krajnice a zmodernizovali kanalizaci. Až bude bude končit příští podzim, už by všechny čtyři rozpracované úseky měly být v novém – širší než dnes a hlavně hladší.

Radovan Daněk o přerušení modernizace D1 (zdroj: ČT24)