V jižních Čechách nezdraží nájemné ani odpad, zato však voda

České Budějovice – Nájemné, teplo ani svoz odpadu v příštím roce v jihočeských obcích a městech vesměs nezdraží. Přesto budou mít jejich obyvatelé hlouběji do kapsy. Ve velké části kraje totiž zdraží voda, zvyšování cen vodného a stočného totiž je leckde podmínkou dotací, které si radnice vzaly na obnovu vodovodní sítě.

Změnu cen vodného a stočného schvalují na konci letošního roku jihočeské samosprávy nejčastěji. Vyšší bude především v Táboře, Bechyni a šesti obcích v jejím okolí. Nárůst ceny totiž byl podmínkou poskytnuté dotace. „Zřejmě dojde ke zdražení vody kolem pěti procent. Myslím si, že to není žádná katastrofa, snažíme se cenu držet dole,“ uvedl jednatel Vodárenského sdružení Bechyňsko Stanislav Houdek. Voda ale poteče z kohoutků za vyšší cenu než dosud i na dalších místech, v Písku podle starosty Ondřeje Veselého (ČSSD) zdraží o dvě procenta.

Na rozdíl od vodného a stočného zůstanou další sazby, na které mají radnice vliv, napřesrok většinou beze změny. I když je nově možné zdražit poplatek za svoz odpadu až na dvojnásobek, obce se k tomu nechystají, změny nebudou ani v nájemném. „Není vhodná doba na zvyšování jakýchkoli poplatků nebo zvyšování nájemného,“ poukázal starosta Bernartic Pavel Souhrada (ODS).

Kristina Vrkočová o zdražování v jižních Čechách (zdroj: ČT24)