Z arnoltické skládky zmizí část odpadu, přispěje i Německo

Bulovka (Liberecko) – Odpad částečně přivezený z Německa leží na soukromém pozemku na okraji Arnoltic u Bulovky, jehož majitele se úřadům nedaří dohledat, již osm let. Teprve teď mají místní obyvatelé naději, že zmizí. Stane se tak během několika týdnů, slibuje Liberecký kraj, kterému na odvoz patnácti tisíc tun odpadu přispěje i Německo.

Likvidace skládky u Arnoltic bude stát 25 milionů korun, Německo přispěje zhruba 11 miliony na likvidaci poloviny odpadu, u které se podařilo prokázat, že byla dovezena zpoza hranic. „Je podepsáno, dohodli jsme se na množství, dohodli jsme se na způsobu likvidace,“ uvedl náměstek libereckého hejtmana Josef Jadrný (Změna). Polovina, které se dohoda týká, by měla být pryč do března.

Až balíky, ve kterých je například starý textil, zmizí, budou mít obyvatelé obce především pocit většího bezpečí – nelegální skládku totiž loni někdo hned dvakrát zapálil, obec Arnoltice potom zahalil štiplavý dým.

Není ale jasné, zda nechá kraj odvézt veškerý uskladněný odpad. Na odvoz druhé poloviny – asi osmi tisíc tun odpadu – chce Liberecký kraj příspěvek od státu, zatím ho ale nemá jistý.

Lucie Pokorná o likvidaci arnoltické skládky (zdroj: ČT24)