Českolipské parkovací automaty musí počkat, město se pře s nájemcem

Česká Lípa – Změna parkovacího systému v České Lípě možná nabere zpoždění. Aby mohla vybírat parkovné prostřednictvím automatů vlastněných přímo městem, vypověděla radnice smlouvy soukromníkům, kteří dosud parkovné vybírali. Provozovatel největšího počtu českolipských parkovišť Karel Bezucha ale výpověď neuznal. Zpoplatněna je asi polovina z 500 parkovacích míst v centru města.

Na všechna místa, kde se za odstavení auta platí, by chtěla Česká Lípa své automaty rozšířit od Nového roku. To se však možná nestane. Provozovatel většiny parkovišť Karel Bezucha dostal výpověď smlouvy v červnu, ale odmítl ji jako neplatnou s tím, že ji měl dostat nejpozději 31. května. Právníci města tvrdí, že podle zákona je výpověď platná.

Spor o výpověď se může dostat k soudu. Starostka Hana Moudrá (ODS) sice uvedla, že chce s Bezuchou jednat a spor vyřešit smírnou cestou, městu se však nelíbí, že podnikatel nechce parkoviště vyklidit. Učinit by tak měl k 23. prosinci, týden potom má být parkování zadarmo.

V České Lípě se kdysi platilo za parkování v automatech, později ale radnice parkoviště pronajala, o výběr parkovného se tak starali soukromníci. Teď se zase vrací k původnímu systému. „Placení budou kontrolovat lidé zaměstnaní ve veřejně prospěšných pracích a v případě problémů přivolají městskou policii,“ nastínil místostarosta Jiří Kočandrle (TOP 09).

Od září je na zkoušku parkovací automat u vodního hradu a navzdory petici proti změně parkování s 347 podpisy je vedení města přesvědčeno, že většina řidičů je s novým systémem spokojena. „Za dva měsíce se tam vybralo 50 tisíc korun, což pokrylo náklady na pronájem automatů a ještě zbylo. Žádné negativní ohlasy nemáme, lidé tam zaplatí za parkování zhruba polovinu toho, co dřív,“ řekl českolipský místostarosta. Město umožňuje parkovat 15 minut zdarma, potom řidiči podle radnice platí pouze za čas, který jejich auto na parkovišti skutečně stráví. Na soukromých parkovištích se platí 20 korun za každou započatou hodinu. Kolik provozovatelé za rok vybrali, radnice neví, odváděli jí však celkem 800 tisíc korun.