Konference napoví, jak zmírnit napětí na Máji. Konat ale stejně musí politici

České Budějovice – Místo letních protiromských nepokojů hostí konferenci, která by měla naznačit, jak se podobně napjatým situacím vyhnout. Politologové, sociologové, zástupci vladní agentury pro začleňování, ale i obyvatelé problematických míst se pokusí shrnout problémy, kterým čelí nejen část budějovického sídliště Máj. Podle politologa Jihočeské univerzity Salima Murada ale může konference problémy pouze pojmenovat a navrhnout, co s nimi udělat. Uskutečnit to mohou jen politici.

Na jaře se na dětském hřišti na budějovickém sídlišti Máj poprala asi stovka lidí. Právě kvůli tomuto incidentu proběhla během letních prázdnin v krajském městě série demonstrací – jejich organizátoři viděli ve rvačce na hřišti ilustrační příklad toho, jak se chová romská komunita, která žije v části Máje, kam se v uplynulých desetiletích sestěhovaly sociálně slabé skupiny.

Podle politologa Salima Murada sedí uprostřed sítě, kterou by bylo možné zmírnit problémy, které zdaleka nejsou specifické pouze pro České Budějovice, místní politici. Je přesvědčen, že klíčem je prevence, v níž město selhalo. „Město České Budějovice si bylo dlouho vědomo, že je na sídlišti Máj velmi napjatá situace z hlediska soužití majority a menšiny. Přesto fatálním způsobem podcenilo tlak na místní školy Máj I a Máj II, aby napomáhaly integraci Romů do školního prostředí, aby s nimi pracovaly,“ nastínil. Na školách by například mohly vzniknout nulté ročníky, které by děti připravily na soužití s vrstevníky, takže by tolik romských dětí nekončilo v praktických školách, doporučil politolog. Pomoci by podle něj mohlo také přidání peněz neziskovým organizacím, které se sociálně ohroženými lidmi pracují.

Konference nazvaná Romové a Češi v Českých Budějovicích (a nejen tam): Poznat, pomoci nebo „potrestat“? má především pojmenovat problémy, které například na Máji provázejí soužití různých skupin místních obyvatel. „Pan Martin Šimáček, který vede vládní agenturu pro začleňování, bude prezentovat velmi precizní analýzu soužití Romů a české majority na sídlišti Máj,“ přiblížil Murad. Více než o situaci hovořit a navrhnout změny však účastníci konference nemohou. „Znalost tady je. Jde o to, aby politická elita té znalosti využila a umožnila řešení problémů,“ řekl Salim Murad.

Samotné město poukazuje na dílčí výsledky, kterých na Máji dosáhlo. Například zavedení asistentů prevence kriminality, kteří problematickou komunitu dobře znají a vědí, kdy a za kým jít, podle radnice snížilo počet stížností na hluk a nepořádek až o 70 procent.

Když mohutné protesty v Budějovicích vypukly, vedení města to zaskočilo. „Máj rozhodně není Chanov nebo jiné problémové sídliště v republice. Všichni víme, že tady žije početná skupina romských spoluobčanů, kteří mají úplně odlišný životní rytmus a chovají se jinak než většinová populace, což samozřejmě rozpaky a napětí vyvolává. Ale dlouhodobý brutální konflikt tady neexistuje,“ řekl tehdy primátor Juraj Thoma (OPB). Na veřejné diskusi, kterou radnice vzápětí uspořádala, však rozzlobení obyvatelé Máje z problémů na sídlišti vinili především radnici. „Jak připustíte, aby zhruba 400 Romů terorizovalo zbylých 20 tisíc obyvatel Máje?“ ptal se asi šedesátiletý muž podporovaný bouřlivým potleskem publika.