Varhanní puzzle: Jezuitský kostel skládá hudební nástroj ze Švýcarska

Brno - Dvě plně naložené dodávky ze Švýcarska dnes dorazily před jezuitský kostel Nanebevzetí Panny Marie v centru Brna. Přivezly jednotlivé díly varhan, které si svatostánek nechal na míru vyrobit v dílně slavného švýcarského varhanáře Hermanna Mathise. Kostel tak získá nové moderní varhany, které budou zároveň největší v moravské metropoli.

„Hlavní píšťalová věž bude sahat nad úroveň stávajícího zábradlí ochozu, až do výšky deseti metrů a šedesáti centimetrů od úrovně podlahy kůru,“ popsal rozměry nových varhan Martin Bejček, předseda nadačního fondu Campianus, který na hudební nástroj sbíral peníze.

Jednotlivé díly složí varhanáři až v kostele, montovat je přímo na kůru budou až do prosince, a to i během bohoslužeb. Zatím se do Brna podařilo přepravit dřevěné části nástroje a také citlivou hudební mechaniku. Malíři v zimě varhany pozlatí, a teprve v březnu dorazí do Brna i kamiony s 3 483 píšťalami. Ještě chvíli bude trvat, než se podaří varhany správně naladit, na slavnostní vysvěcení se Brňané mohou těšit až 29. června příštího roku.

Na nové jezuitské varhany přispěla třiadvaceti miliony Evropská unie, část zaplatilo také město. Kostel získal peníze na nový hudební nástroj symbolickým prodejem píšťal. Adoptovat si svůj oblíbený „tón“ mohli zájemci za cenu od pěti set do pěti tisíc korun. Z téměř 3 500 píšťal se podařilo takto adoptovat více než 1 300. I tak se celkové náklady na výrobu nových moderních varhan vyšplhaly na 36 milionů korun.

Kromě bohoslužeb budou varhany rozeznívat zdi jezuitského kostela také v rámci absolventských koncertů. Na největší brněnské koncertní varhany se těší i Janáčkova akademie múzických umění nebo studenti konzervatoře, ti všichni se budou moci v kostele předvést, jak hru na duchovní nástroj ovládají.

Díky dlouholeté tradici varhanní školy, kterou v Brně založil Leoš Janáček, organizátoři plánují, že jezuitský barokní kostel bude hostit i řadu varhanních festivalů. Nový nástroj ocení i profesionální hudebníci při nahrávání varhanních skladeb.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie původně skrýval barokní varhany, které sloužily dvě stě let. Jejich zvuk ale utichl s bombardováním Brna ke konci druhé světové války. Svatostánek, který kvůli náletům přišel v roce 1944 i o část kostela, obnovil duchovní hudbu alespoň provizorním nástrojem. Ten nakonec fungoval šedesát let. Jeho švýcarský nástupce varhaníkům konečně nabídne profesionální zvuk.