Na Pardubicku řádí lupič s kyselinou

Pardubice - Nebezpečného muže, který přepadává čerpací stanice a obsluhu ohrožuje kyselinou, hledají pardubičtí kriminalisté. Vědí nejméně o třech případech, kdy lupič zaútočil. Policisté teď prověřují i další neobjasněná přepadení z jiných regionů. S prosbou o pomoc se obracejí i na veřejnost.

Pachatel použil v některých případech střelnou zbraň i lahev plnou kyseliny. Naposledy útočil na Pardubicku a v Kolíně. Při přepadení neprojevuje emoce a jedná přímočaře. „Pachatel se chová velice sofistikovaně, nepodléhá stresové situaci, že by jednal ukvapeně či zbrkle. Celé jednání má naplánované,“ řekl jeden z vyšetřujících kriminalistů.

Podle vyšetřovatelů používá jednu z běžně dostupných kyselin. „Hlavní účinek při kontaktu je poškození kůže, při nadýchání poškození plic,“ popsal chemik Miloslav Slezák.

Kriminalisté teď prověřují všechna neobjasněná přepadení čerpacích stanic. Muž mohl loupit i v jiných regionech. O pomoc žádají i veřejnost. „Pokud ho někdo pozná podle oblečení či chůze, prosíme, aby se ozval kriminalistům z Pardubic,“ uvedla mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

Nebezpečný lupič se nyní na několik týdnů odmlčel. Policie nevylučuje ani to, že je již ve vězení za jinou trestnou činnost.