Dostal peníze, varhany nepostavil. Teď musí vrátit pět milionů

Hradec Králové - S podmínkou odešel od Krajského soudu v Hradci Králové varhanář Vladimír Grygar. Podle obžaloby se dopustil dotačního podvodu při stavbě varhan pro královéhradeckou filharmonii. Tamní radnice za ně částečně zaplatila, nástroj ale nikdy nedostala. Varhanář zároveň musí zaplatit náhradu škody ve výši 5,3 milionu korun. Dnešní verdikt dosud není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na podání odvolání.

Hradecký soud v případu rozhodoval podruhé, loni v únoru Grygara zprostil obžaloby, protože se nepodařilo prokázat, že peníze z dotace použil v rozporu se smlouvou. Vrchní soud však verdikt zrušil a nařídil doplnění dokazování novým znaleckým posudkem.

Předseda senátu Jiří Vacek při vynesení rozsudku uvedl, že Grygar část peněz z dotace, kterou získal od hradecké radnice, použil k jinému účelu, například na splácení svých předchozích dluhů či rekonstrukci pronajaté fary. Grygarovi hrozilo pět až deset let vězení, soud však přihlédl k polehčujícím okolnostem, například k tomu, že Grygar dosud nebyl soudně trestán, a uložil mu tříletý trest vězení s podmíněným odkladem na pět let.

Obžalovaný novinářům řekl, že bude bojovat dál. „Nemám k tomu absolutně co dodat, myslím si o tom své,“ řekl Grygar, který tvrdí, že do přípravy a stavby varhan investoval kolem 7,5 milionu korun.

Varhanář dostal podmínku za dotační podvod (zdroj: ČT24)

Grygar podle obžaloby v roce 2006 použil k jinému účelu dotaci šest milionů korun. Podle původního posudku na stavbu varhan použil zhruba 600 000 korun, podle nového to bylo 714 568 korun. Varhany za celkem 18 milionů korun měly být podle původních plánů dokončeny na konci roku 2006.

O vybudování varhan usiluje od roku 2008 Nadační fond Varhany pro Filharmonii Hradec Králové. Předseda správní rady Luboš Janhuba řekl, že se již podařilo zhotovit zhruba čtvrtinu nových varhan. „Další peníze máme připraveny a plánujeme vypsat výběrové řízení do dokončení nástroje,“ uvedl Janhuba. Podle něj by nový nástroj mohl být dokončen v roce 2015. Nové varhany by měly stát zhruba 14 milionů korun bez DPH. Z Grygarem budovaného nástroje nebude použito nic.

Nové mistrovské koncertní varhany by měly být umístěné po obou stranách jevištních portálů, měly by mít 3 427 píšťal. Největší z nich má mít délku 560 centimetrů, naopak nejmenší bude mít pouhé dva milimetry.