Havel, nebo Horníček? Spory o nové divadlo neberou konce

Plzeň - Po kom pojmenovat nové plzeňské divadlo? Zatímco zastupitelé se stále nedohodli na proplacení vícenákladů na jeho výstavbu, rozhořel se kolem něj další spor. Část Plzeňanů totiž nesouhlasí s tím, aby kulturní stánek nesl jméno bývalého prezidenta Václava Havla, jak navrhuje magistrát. Vznikla petice, která se staví za plzeňského rodáka Miroslava Horníčka. „Jeho“ divadlo zaniklo společně s demolicí kulturního domu Inwest a podle petičního výboru městu teď chybí důstojné uctění jeho památky.

Pojmenovat divadlo po Václavu Havlovi navrhoval primátor Plzně Martin Baxa. Část zastupitelů je ale proti. „Pokud mají občané nějaké nápady nebo náměty, jak by se mělo divadlo jmenovat, tak my jako zastupitelé je od nich rádi převezmeme,“ řekl zastupitel Ondřej Ženíšek (TOP 09).

Teď se objevil druhý návrh, a to přímo v petici. Ten zastává názor, že divadlo má nést jméno herce a plzeňského rodáka Miroslava Horníčka. „Není to nic proti Václavu Havlovi, my ho máme rádi. Ať si po něm pojmenují náměstí, ulice, ale myslíme si, že divadlo má patřit Miroslavu Horníčkovi,“ prohlásil mluvčí petičního výboru Martin Marek.

Divadlo Miroslava Horníčka fungovalo v Plzni původně od roku 2000, a to v prostorách bývalého kulturního domu Inwest. Zaniklo před dvěma lety, nezvratný osud divadla pak zpečetila demolice celého objektu.

Čí jméno ponese nové divadlo v Plzni? (zdroj: ČT24)

Radnice uklidňuje, že v případě Václava Havla šlo jen o návrh a definitivní název ještě projedná. „Primátor rozhodl otevřít tuto otázku na prosincovém setkání předsedů poslaneckých klubů v zastupitelstvu,“ potvrdila mluvčí magistrátu Zdeňka Kubalová.

Jenže město dosud nevyřešilo mnohem závažnější problém, a sice kdo zaplatí vícepráce na stavbě nového divadla. Nedohodlo se na tom zastupitelstvo a spory teď jsou i uvnitř městské koalice mezi ODS a ČSSD. Sociální demokraté dokonce pohrozili, že z koalice vystoupí, a jsou připraveni navrhnout odvolání technického náměstka Petra Runda, který je stavbou pověřen.