Skiareál Plešivec je na zimu připravený

Krušné Hory – Desítky pracovních míst vzniknou v novém lyžařském areálu Plešivec v Krušných horách. Otevřít by se měl ještě před vánočními svátky. Zbývá dokončit už jen centrální parkoviště a odbavovací systém. Dnes poprvé se tu zkušebně rozjela sněhová děla.

Sněhová děla a teplota čtyři stupně pod nulou. Na Plešivci začali testovat nejmodernější technologii na umělé zasněžování v Česku. Dokáže pokrýt všechny sjezdovky. „Za ideálních podmínek jsme schopni areál vysněžit ve výšce 30 centimetrů zhruba do týdne,“ pochlubil se Daniel Rádl, šéfrolbař lyžařského areálu Plešivec. Zasněžovací systém napájí voda ze tří nádrží, v provozu jsou i chladicí věže.

Ze začátku nabídne nový lyžařský areál osm sjezdovek, dohromady budou mít přes 11 kilometrů. Další tratě přibudou ještě během této sezony a poslední se rozjede příští rok. „Vpravo je vidět modrá sjezdovka druhé etapy, kterou ještě letos dokončíme. Část do Pstruží se nám bohužel letos zprovoznit nepodaří,“ vysvětluje manažer Skiareálu Plešivec Petr Voráček. Dělníci dokončují práce na úpravách terénu v okolí centrálního parkoviště. Připravuje se i zázemí pro lyžaře. „Děláme finální věci, což znamená dočištění a veškeré informační systémy. Jinak je vlastně všechno už hotové,“ dodal Petr Voráček.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Na otevření areálu se těší i starostové okolních obcí, kteří s nápadem oživit lyžování na Plešivci před lety přišli. „Spousta lidí tomu nevěřila a my jsme rádi, že se to podařilo. Slibujeme si větší návštěvnost, zvýšený zájem o ubytování, o služby. Přinese to lidem pracovní místa,“ doplnil starosta města Abertamy Zdeněk Lakatoš (nez.).

Vlastní areál zaměstná až 50 lidí. Stejný počet pracovních míst podle odhadů vznikne ve službách a pohostinství.