Pohraniční obce budou sledovat kamery za desítky milionů – kvůli drogám

Plzeň – Prodejce a pašeráky drog v řídce osídleném příhraničí Plzeňského kraje budou policisté odhalovat pomocí kamerového systému. Ten bude sledovat nejenom zločince v obcích vzdálených do 20 kilometrů od hranic. Kamery pořídí kraj, kterému přispěje Evropská unie. Kamery budou mít vysoké rozlišení, záběry se k policistům dostanou díky vysokorychlostnímu připojení k internetu.

Policejní kamery dosadí kraj do vybraných příhraničních obcích na Klartovsku, Domažlicku a Tachovsku, kde jsou problémy s kriminalitou – hlavně drogami. „Už máme vytipované problematické obce po celé hranici a problémová místa dopravy a předjednané smlouvy, aby tam zařízení mohla být. Dále jsme specifikovali, co chceme. Do konce roku vybereme dodavatele a v prvním pololetí 2014 vše zrealizujeme,“ uvedl náměstek hejtmana Ivo Grüner (ČSSD). Kromě samotných kamer musí kraj zajistit jejich připojení k síti – většinou optickým kabelem, v náročném terénu vzduchem.

Plánované sledování obcí zdůvodňuje Plzeňský kraj tím, že jimi proudí drogy. „Díky kamerám na silnicích k hraničním přechodům může policie monitorovat auta a lidi, kteří se tím zabývají. Informace budou ukládány a půjdou získat kdykoliv zpětně,“ řekl náměstek Grüner. Kromě západočeských policistů budou mít k záběrům přístup i jejich bavorské protějšky. Bavorsko přitom vlastní obdobný systém nemá, německá legislativa sledování občanů zakazuje. „Ale protože mají nyní s naším pervitinem v Bavorsku velký problém, tak by je také rádi využili,“ podotkl Ivo Grüner.

Plzeňský kraj svým občanům slibuje, že je kamerový systém nebude pouze sledovat, ale také jim poslouží. Součástí dotace, kterou region dostane, je i vytvoření tabulí s informacemi o parkování a kulturních akcích ve sledovaných obcích. Vzniknout by měla i navazující síť hlásičů, které upozorní na nebezpečí – například přívalový déšť.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)