„Zvolte osla primátorem.“ Lidé demonstrovali proti průtahu Roudnou

Plzeň - Proti výstavbě silničního průtahu městskou částí Roudná dnes v Plzni protestovaly desítky lidí. Vedení města chce ulevit přetížené dopravě ze Severního předměstí do centra, obyvatelé Roudné ale stavbu odmítají a tvrdí, že silnice výrazně zhorší kvalitu bydlení. Spor mezi radnicí a občany trvá už 14 let.

Do demonstrace se zapojilo asi šest desítek lidí a také jeden oslík s transparentem „Zvolte mě za primátora“. Lidé se sešli symbolicky v Luční ulici u domu č. 40, který má jako první kvůli chystanému průtahu padnout k zemi. Na štít domu vyvěsili nápis „Byty k pronájmu“ a čísla na primátora Martina Baxu a ekonomického náměstka Martina Zrzaveckého, a to jako kritiku za to, že město nechává byty prázdné, místo aby vydělávalo na nájmech. Protestním pochodem pak demonstranti zamířili k budově radnice.

O demolici domu rozhodli zastupitelé už v roce 2003, demoliční výměr ale zatím vystaven nebyl. Pět ze šesti bytů v domě jsou prázdné. Ten poslední odmítají nájemníci opustit. Tvrdí, že město chce dům zbourat za situace, kdy není stoprocentně jasné, zda se bude průtah vůbec stavět. „Silnice je v nedohledu, nedaří se realizovat, tak to vzali od konce a chtějí začít s demolicí domu. Myslíme si, že je to z toho důvodu, že tu bydlí odpůrci toho záměru, takže je to vlastně šikana,“ řekl jeden z organizátorů akce Petr Denk z Koalice občanských sdružení na Roudné. S rodinou dům obývá už od narození. „Ostatní lidé už bohužel nevydrželi ten tlak a odstěhovali se,“ tvrdí.

Davidl Havlena o protestech v Plzni (zdroj: ČT24)

Průtah za půl miliardy Plzeň plánuje už čtrnáct let. Má odlehčit dopravu ze Severního předměstí a hlavně snížit provoz na Karlovarské magistrále, kudy denně projede přes padesát tisíc aut.

Odpůrci stavby se obávají navýšení hluku, prachu a také překročení limitů pro koncentraci výfukových plynů. Argumentují tím, že auta ze Severního předměstí by mohla jezdit po západním okruhu Plzně. Jeho dokončení je ale zatím v nedohlednu.

Město zatím na výstavbu průtahu nemá vyčleněny peníze, nejsou vykoupeny ani všechny pozemky a majitelé je odmítají prodat. „Nejsou a nebudou na to peníze, příprava podkladů k územnímu rozhodnutí je v troskách, majitelé dotčených pozemků odmítají vyjednávat,“ uvedl Denk. Město podle něj zbytečně přichází o statisíce korun za nájemné z neobsazených slunných bytů první kategorie v domě č. 40.

Plánovaný průtah Roudnou
Zdroj: ČT24

Jenže město má od loňského roku kladný posudek na životní prostředí EIA a podle vedení obvodní radnice stavbě už nic nezabrání. Primátorův dopravní náměstek Miloslav Šimák (ČSSD) už dříve řekl, že plánovaný průtah zatím nemá dokumentaci pro územní rozhodnutí. Posudek EIA o vlivu stavby na životní prostředí uvádí, že stavět by bylo možné při splnění asi 75 podmínek. 

Vyloučeno prý není ani vyvlastnění pozemků. „Protože se jedná o obecně prospěšnou stavbu, město má možnost v krajních případech sáhnout až k institutu vyvlastnění,“ potvrdil Šimák.