Charita v Písku pomůže potřebným

Písek – V píseckém kině začala charitativní výstava. Své výrobky tu budou prodávat lidé s postižením i senioři z tamních organizací sociální péče. Jejich služby jsou totiž podfinancované a takto vydělanými penězi proto dotují svou činnost. Za jedenáct let se podařilo organizátorům utržit přes milion.

David, Láďa a Petr připravují v keramické dílně píseckého stacionáře Duha vánoční dekorace. V rámci terapie na nich pracují jednou týdně. „Třeba Petr má sníženou pohyblivost, práce rukama je pro něj důležitá. Opakují některé činnosti, jako je lepení jednotlivých dílků nebo zdobení,“ vysvětluje Marcela Bláhová, terapeutka keramické dílny.

Stacionář pečuje o 50 lidí s mentálním i kombinovaným postižením. Bez přivýdělku a sponzorů by se podobným aktivitám mohli věnovat jen těžko. Státní příspěvek se totiž od roku 2007 stále snižuje. „Dotace z ministerstva poklesly zhruba o 30 až 50 procent. Ne, že bychom žili z podstaty, ale musíme samozřejmě šetřit, kde se dá,“ uvedl ředitel Domova pro osoby se zdravotním postižením Zběšičky Pavel Pecháček.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Právě denní stacionář, ale i domov pro osoby se zdravotním postižením ze Zbyšiček má podpořit vánoční výstava. Své výrobky tu bude prodávat i Věra Dobešová, klientka domova: „Vyráběla jsem věnce a stromky z lišejníku nebo z kávových zrníček a hedvábí.“

Do vánoční výstavy se pátým rokem zapojuje i pět desítek klientů seniorského domu v Písku. „Zatím bohužel ještě nevíme, jak na tom v příštím roce budeme. Proto i tady se snažíme nějakým způsobem upozornit na to, co děláme, jak pracujeme se seniory. Tím můžeme získat nové potencionální sponzory,“ prohlásila ředitelka Seniorského domu Písek Eva Kysnarová.

Prodejní výstavě se zúčastní také opařanská psychiatrická nemocnice. I toto zdravotnické zařízení je dlouhodobě podfinancované. Od roku 2014 by se ale příspěvky na provoz dětské psychiatrie měly zvýšit.