Ledovka ráno pokryla Česko, zastavila dálnice i ostravskou MHD

Praha – Ráno pokryla velkou část Česka ledovka. Problémy působila především chodcům a řidičům, nejvíce v Karlovarském, Ústeckém, Libereckém, Středočeském i Plzeňském kraji, kde lékaři ošetřili desítky zraněných. Také na silnicích v Kraji Vysočina havarovala řada řidičů, na jižní Moravě nehody uzavřely i dálnici D1. Do odpoledne ledovka z většiny silnic v Čechách už zmizela. Na Moravě se zřejmě ledová vrstva nevytvoří, protože déšť ustal.

Nejkritičtější okamžiky současné změny počasí, kdy se po tuhých mrazech oteplilo, začalo pršet a zemi pokryla ledovka, má Česko za sebou. Přestalo pršet a vypršela i platnost meteorologické výstrahy. Kluzko ale bylo od rána až do odpoledne, staly se desítky dopravních nehod a zranili se také chodci. „Většinou se jedná o poranění horních a dolních končetin: podvrtnutá hlezna, naražené zápěstí, případně zlomeniny v oblasti zápěstí, předloktí,“ naznačil lékař z karlovarské nemocnice Josef März.

V dopravě nastaly největší komplikace v Ostravě. Ulice klouzaly a kvůli ledovce řádně nejezdila ani MHD. Asi dvě hodiny mezi osmou a desátou nejezdily městské autobusy, později byl provoz nepravidelný. Obnovení plného provozu na autobusových linkách ohlásil ostravský dopravní podnik až po poledni.

Led se nevyhnul ani nejvýznamnějším tahům včetně dálnic a rychlostních silnic. Na jižní Moravě byla proto uzavřena dálnice D1. Nedaleko Němčic nad Hanou havarovala ráno na zledovatělé vozovce čtyři auta. Dálnice potom byla ve směru na Bohumín na několik desítek minut uzavřena. Klouzalo to i na dalších hlavních tazích v regionu včetně rychlostní silnice R52 na Vídeň.

Silničáři sice byli na silnicích, ovšem s tím, co se dělo, nemohli mnoho udělat. „Nula je nejhorší, co může být,“ podotkl řidič vysočinského sypače Radek Šikýř. Ledovka vzniká, když déšť namrzá na promrzlou zemi, podle vedoucího krajské zimní údržby Františka Kaviny déšť také odplavuje posypovou sůl, ta proto nemůže fungovat. V regionu se na kluzkých silnicích staly nehody na Pelhřimovsku, Žďársku i na silnici I/38 z Havlíčkova Brodu směrem na Čáslav. Tam se po srážce s osobním autem převrátil na bok kamion, který částečně zasahoval do vozovky.

Silničáři ve Středočeském kraji dnes ráno ke zvýšené opatrnosti nabádali zejména řidiče na rychlostních silnicích R4, R6, R7, R10 a plzeňské dálnici D5, kde byly vozovky většinou mokré. Ze stejného důvodu byly pouze s opatrností sjízdné silnice druhých a třetích tříd na Mělnicku, Mladoboleslavsku, Rakovnicku, Praze-západ a Praze-východ. U Smečna na Kladensku havarovala dvě osobní auta a později do nich narazil i autobus.

Mrznoucí déšť komplikoval také dopravu v Libereckém kraji. Nehody musela policie řešit hlavně na Liberecku a Českolipsku. Na silnicích nižších tříd v horských oblastech je zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Jablonec žádá řidiče i chodce, aby zvážili nutnost výjezdu autem či pochůzky. „Dnešní silná ranní ledovka je opravdu výjimečná, Technické služby už od časných ranních hodin postupně chemicky ošetřují silnice i chodníky ve městě,“ uvedl vedoucí oddělení správy komunikací jabloneckého magistrátu Pavel Kozák. Podle něj se chemicky ošetřuje i centrum města, protože inertní posypový materiál v těchto podmínkách nefunguje.

Také silnice v Karlovarském kraji byly dopoledne sjízdné se zvýšenou opatrností. Nad ránem se ledovka vyskytla na mnoha místech včetně silnice R6, hlavního tahu mezi Chebem a Karlovými Vary. Na autech se přes noc vytvořila ledová krusta. Na kluzkých dlažebních kostkách v Karlových Varech havarovalo několik aut. Jedno klouzající auto narazilo hned do několika odstavených a také do dvou chodců. „Narazil do baráku, začal klouzat a srazil dvě slečny. Jedna slečna má zlomenou nohu,“ popsal svědek nehody.

Zítra očekávají meteorologové oblačno až zataženo, na horách místy sněžení, v nížinách déšť. Ledovka by se měla tvořit jen ojediněle.

V sobotu pak meteorologové očekávají studenou frontu, občas déšť se sněhem, ve vyšších polohách sněžení. Noční teploty spadnou pod nulu, přes den by mělo být 1 až 5 stupňů. Oblačno by mělo být i v neděli, sněžení nebo déšť ale budou spíš výjimečné.