Záchrana roudnického pivovaru začíná slibně

Roudnice nad Labem – Zdá se, že barokní pivovar v Roudnici nad Labem je zachráněn. Cenná stavba přitom byla odsouzena k zániku. Minulé vedení města rozhodlo, že chátrající památku, o kterou se její majitel nestará, nechá zbourat. Nově zvolení radní se ale přidali k odpůrcům bourání. Radnice pivovar odkoupila a jeho nejcennější část zastřeší.

Pivovar byl kvůli výstavbě železnice částečně zbořen už v polovině 19. století, od osmdesátých let pak nebyl využíván a čím dál víc chátral. Vzhledem ke špatnému technickému stavu stavby a liknavosti majitele nařídilo město v březnu loňského roku z bezpečnostních důvodů sejmutí střechy pivovaru. Přestože je roudnický pivovar památkově chráněn, došlo výraznému poškození historického krovu. V té době měl pivovar soukromého majitele Američana Johna Bailyho, nyní patří městu Roudnice nad Labem.

Proti záměru demolice historicky hodnotného objektu se zvedla vlna odporu ze strany obyvatel města i místních občanských sdružení, kauza se dostala i do širšího povědomí. Jedním z hlavních iniciátorů boje za záchranu pivovaru byl restaurátor Jiří Brodský. I kvůli záchranně barokní stavby se nakonec stal roudnickým zastupitelem a radním. Dnešní kolegové se pak postavili na jeho stranu. „Kdyby jsme mu nevěřili, tak bychom do toho nešli,“ řekl místostarosta Roudnice nad Labem Zdeněk Kubínek (ODS).

Jan Stuchlík o obnově roudnického pivovaru (zdroj: ČT24)

Pivovar bude do konce roku z poloviny zastřešen

Nyní radnice opravdu začala jednat. Do konce roku chce zastřešit polovinu objektu pivovaru, který je už třetí rok bez střechy. Podle stavební firmy se dá pivovar rozdělit na 3 části, levé křídlo, pravé křídlo a střední pasáž, začínat by se mělo zastřešením pravého křídla.

Nové zastřešení pivovaru je prvním krokem. Ochrání barokní klenby a zabrání dalšímu chátrání. Pak už bude možné pomalu začít s opravami. Pivovar se podle dnešních roudnických radních může postupně stát kulturním a turistickým centrem města. 

20.07.
Zdroj: ČT24/zachrante-pivovar.cz

Pivovar v Roudnici nad Labem je jedinečnou ukázkou barokní průmyslové architektury. Stavbu podobných rozměrů a prostorového uspořádání lze v České republice nalézt jen výjimečně. Památkově chráněný pivovar v Roudnici nad Labem stavěl v 90. letech 17. století italský stavitel Antonio Porta. Patřil k předním barokním architektům v Čechách, kterému byly zadávány významné zakázky. Realizace stavebně i technicky náročné monumentální stavby roudnického pivovaru byla jednou z nich, jak o tom svědčí zachovaná dokumentace.