Po sto letech se broumovský klášter dočkal rekonstrukce

Broumov (Náchodsko) – Jako pevnost tyčí se nad říčkou Stěnavou broumovský klášter. Léta ale působil spíše jako opuštěná strašidelná pevnost – navzdory unikátnosti stavby samotné i sbírek ukrytých uvnitř klášter přes sto let marně čekal na opravu. Teprve teď se podařilo sehnat čtvrt miliardy, práci za ně odvedenou stavební firma odevzdá za rok. Zdaleka se ale rekonstrukce nedotkne celého klášterního areálu, lépe po ní bude vypadat jenom jeho pětina.

Kopii turínského plátna, monumentální knihovnu nebo mumie mnichů spatří každý, kdo přijde do broumovského kláštera. Musí se ale osmělit, první pohled na klášter, jehož historie sahá až k husitským válkám, není vlídný – některá okna jsou zakrytá prkny, omítka se drolí. Stav kláštera odpovídá tomu, že na rekonstrukci čeká od konce 19. století. Teprve teď se stav kláštera začíná zlepšovat, podařilo se sehnat dotaci, ze které se zaplatí alespoň částečná oprava. „Má se opravovat klášterní zahrada, spojovací most a severozápadní křídlo kláštera,“ shrnul správce kláštera Přemysl Sochor.

Samotné stavební práce budou stát 170 milionů, za dalších zhruba 80 milionů se do zrekonstruovaných prostor pořídí nábytek a vybavení. To původní lidé dávno rozkradli. V opravené části kláštera ale bude potřeba, vzniknout v ní má vzdělávací centrum. „Vzniknou výukové místnosti, hudební a výtvarné salony, sály na edukační a kulturní činnost, abychom Broumov umístili zpět na mapu významných kulturních center,“ uvedl Jan Školník z Agentury pro rozvoj Broumovska.

Stavební firma musí práce dokončit do příštího listopadu. Turisty, kteří se do kláštera vypraví na prohlídku, rekonstrukce nijak neomezí.

Václav Svoboda o rekonstrukci broumovského kláštera (zdroj: ČT24)