Lyžařská sezona začíná

Jeseníky/Krkonoše – V Česku začíná lyžařská sezona. Jako první se vleky ráno rozjely v Krkonoších na Černé hoře a v Jeseníkách na Branné. Na tamních sjezdovkách dopoledne moc lyžařů nebylo, o víkendu ale provozovatelé počítají se stovkami návštěvníků.

Jako první na Moravě se rozjely vleky v Branné na Šumpersku

Jako první na Moravě spustili vleky provozovatelé Branné na Šumpersku. Přírodního sněhu zde sice napadlo jen 20 cm, díky nízkým teplotám se ale zasněžuje. Loni se vleky v Branné rozjely 5. 12, letos je to o něco dříve. Sedm sněžných děl jede bez přestání již pátý den, teplota se pohybuje kolem nuly, technického sněhu na sjezdovkách je od dvaceti centimetrů do půl metru.

Další lyžařská střediska se k Branné připojí příští víkend. Do zasněžování se naplno pustili provozovatelé vleků v Petříkově, pravděpodobně začne jezdit vlek také v Koutech nad Desnou. 

zima
Zdroj: Facebook/František Mareth

Vyrazit do hor už mohou i běžkaři. Strojově upravená je trasa mezi Ovčárnou a Švýcárnou. „Dá se tam už kvalitně lyžovat. Ve volném terénu ale pohyb nedoporučujeme. Jsou místa, kde ještě prosvítá podklad,“ uvedl náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Lyžařská sezona začala i v Krkonoších

Lyžařská sezona začala i v Krkonoších. Lyžaři mohou využívat 500 metrů sjezdovky na vrcholu Černé hory, kde leží zhruba 40 centimetrů sněhu. Černá hora v posledních letech zahajuje v Krkonoších zimní sezonu jako první, i zde loni začala 6. prosince.

„Rozjel se vlek Anděl v délce 500 metrů s přilehlou sjezdovkou. Ráno svítilo sluníčko a byly čtyři stupně Celsia pod bodem mrazu,“ řekl Petr Hynek ze SkiResortu Černá hora – Pec. Lyžaři se na vrchol Černé hory dostanou kabinovou lanovkou z Janských Lázní. Za denní lyžování zaplatí dospělí 300 korun, junioři a senioři 200 korun a děti 100 korun. V ceně je také zpáteční jízda lanovkou. Na vrchol Černé hory dnes hned ráno vyrazilo několik lyžařů, na sjezdovku přijeli i lyžaři z Polska. „Sjezdovka je příjemně přimrzlá, podmínky pro lyžování jsou opravdu skvělé,“ řekl jeden z lyžařů.  

Vlekaři plánují postupně otevřít další sjezdovky. „V tuto chvíli sněhová děla nejedou, protože se nám oteplilo a je pouze mírně pod nulou. Čekáme na ochlazení, které by mělo přijít už v neděli. Budeme se snažit na příští víkend otevřít další sjezdovky na Černé hoře i sjezdovku Javor v Peci pod Sněžkou,“ informoval Hynek.

Michal Žák, meteorolog ČT:

„Vypadá to, že závěr příštího týdne přinese ochlazení nejen, a to na horách. Případné srážky, které by se měly vyskytovat hlavně po Mikuláši, by měly být sněhové. Na horách by mohlo napadnout i 20 centimetrů.“

Špindlerův Mlýn oznámil oficiální zahájení zimní sezony na pátek 13. prosince. Na hřebenech Krkonoš leží 23 centimetrů prachového sněhu, ráno se teploty v nejvyšších partiích hor pohybovaly 4,6 stupně Celsia pod bodem mrazu. Podle informací horské služby bylo na hřebenech zataženo, dohlednost je 150 metrů. Záchranáři upozorňují, že na cestách je místy ledovka.

Přemysl Šrámek o prvním lyžování (zdroj: ČT24)

O víkendu se rozjedou první vleky i v Krušných horách

O víkendu se rozjedou první vleky i v Krušných horách. Jako první už tradičně přivítá lyžaře areál Novako na Božím Daru. „V sobotu začínáme. Na sjezdovce je od 20 centimetrů do půl metru sněhu,“ řekla Svatava Nováková z areálu Novako. „Pojedeme v sobotu a v neděli od 9:00 do 16:30. Lyžařská škola ještě nebude v provozu,“ dodala. Areál Novako letos připravil novou běžeckou školu se servisem, půjčovnou i obchodem pro běžkaře. Rozšířila se i nabídka v půjčovně lyží.  

Zasněžuje se i na Bublavě. „V posledním listopadovém týdnu se ochladilo a teploty pod bodem mrazu dovolily spustit provoz sněhových děl. Do zahájení sezony potřebujeme ještě pár mrazivých dní,“ uvedl Jiří Lhota ze Ski Centra Bublava-Stříbrná. „Zasněžovat jsme začali Lesní sjezdovku u lanovky Stříbrný potok a z bublavské strany trasu vleku a sjezdovou trať Střední Bleiberg,“ dodal.