Napadl sníh - začaly opravy silnic. Do jara čekat nelze, propadly by dotace

Liberec – Silničáře v celém Česku čeká měsíc intenzivního záplatování poničených cest. Například v Libereckém kraji opraví díky finanční injekci státu celkem asi devět kilometrů. Otázka ale je, jak kvalitní práce bude. Termín je totiž doslova šibeniční – peníze je nutné utratit ještě letos.

Po léta vysvětlují silničáři, proč musí cesty opravovat uprostřed léta - v zimě by opravy nemusely dobře skončit, asfalt řádně nezaschne a může se rázem odrolit. Teď ale s nástupem mrazů začínají velké opravy silnic. Příčina je jediná – peníze jsou, ale na jaře už nebudou. Stát krajům rozdělil 600 milionů korun na opravy silnic, dotaci však podmínil využitím do konce roku. „V tak krátkém časovém intervalu sehnat zhotovitele, kteří mají volné kapacity, je problém,“ podotkl Jan Čáp z libereckého krajského úřadu.

Podle ministerstva dopravy to jinak nešlo. „Rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury je schvalován vždy na rok. Příjmy na další schvaluje sněmovna, takže to nemůžeme garantovat,“ uvedl mluvčí úřadu Tomáš Neřold.

Na zasněženém Semilsku a Liberecku přesto začalo frézování povrchu silnic, na řadě dalších míst se zahájení prací připravuje. Jen v Libereckém kraji, který dostal na opravy 30 milionů, chtějí silničáři opravit 22 poničených silničních úseků.

Přestože peníze přišly na poslední chvíli, jsou za ně kraje rády. Jejich komunikace (tj. silnice II. a III. třídy) jsou často ve špatném stavu, protože v krajských rozpočtech na dostatečnou údržbu zkrátka peníze nejsou. V Libereckém kraji je podle krajského úřadu z 2 100 kilometrů krajských silnic 39 procent v havarijním stavu a čtrnáct procent v nevyhovujícím stavu.

Ačkoli se silnice v zasněžené krajině opravují, stále hrozí, že státní dotace nakonec propadne. Technologické normy umožňují asfalt pokládat pouze při teplotě nad pět stupňů. Silniční správy se tak pohybují na ostří nože, pokud nastanou tuhé mrazy a mrznout nepřestane ani přes den, nezbude, než nařízení poslechnout a práce přerušit. V Libereckém kraji ale počasí cestářům zatím přeje. Pokud se výrazně nezhorší, mohli by s opravami skončit zhruba do dvou týdnů.

Michal Jemelka o opravách silnic (zdroj: ČT24)