Seřadit, namířit, pal! Slavkov znovu vzpomínal na památnou bitvu

Slavkov u Brna - Zhruba devět set milovníků napoleonských bojů dnes návštěvníkům ukázalo, jak vojska tří mocností před dvíce než dvěma sty lety bojovala u Slavkova. V roce 1805 zde francouzský císař Napoleon v jednom ze svých nejslavnějších bojů porazil početnější rakouská a ruská vojska. Skupiny nadšenců vojenské historie známou bitvu tří císařů připravovali už od pátečního rána.

U Slavkova se před dvěma stoletími odehrála jedna z největších bitev napoleonské epochy. Proti sobě stálo 160 tisíc vojáků a obě strany se předháněly v mistrovství taktiky. Zvítězila Francie, Rakousko přišlo o rozsáhlá území - muselo se vzdát třeba Tyrol, Dalmácie nebo Benátska.

Od 80. let se na slavkovském bojišti střílí znovu, tentokrát ale už jen slepými náboji. Prosincová rekonstrukce bitvy získala věhlas i za hranicemi. „Slavkovská bitva je jistý fenomén. Je to jedna z těch největších, které se každoročně pořádají v Evropě. A hlavně je to pro nás hrozné dobrodružství,“ říká účastník bitvy Ivan Vystrčil.

Vojenští nadšenci byli na nohou už od pátku - nejdřív přesun do místa bitvy, pak chladná noc v opravdovém vojenském ležení a dokonce i markytánky. V době míru se staraly o kasárna, kde vařily, praly a během pochodu zajišťovaly stravování.

Ve skutečné bitvě se bojovalo už od nočních hodin celý den až do západu slunce. Rekonstrukce byla k bojujícím i přihlížejícím milejší.

Program oslav

Pátek 29. listopadu 2013

Podolí
17:30 ohně na Žuráni
Jiříkovice
18:00 Jiříkovické ohně

Sobota 30. listopadu 2013

Tvarožná, pod Santonem
14:00-15:30 rekonstrukce bitvy tří císařů
Slavkov u Brna
10:00-17:00 kostýmované prohlídky zámku s Napoleonem
09:00-21:00 tradiční řemeslný a vánoční jarmark
20:00-21:00 Iluminační večer - Světlo ze Slavkova

Neděle 1. prosince 2013

Prace, Mohyla míru
10:30-11:00 pietní akt

29. listopadu - 1.  prosince

Vojenská ležení
Stará pošta pozořická, Křenovice, Tvarožná


Zvětšit mapu