Přes 200 myslivců vyrazilo v Brdech na hon divočáků – skolili stovku prasat

Mníšek pod Brdy – Myslivci dnes pořádali v Brdských lesech velký hon na divoká prasata. Zvířata se přemnožila hlavně kolem Mníšku pod Brdy, kam už se několik let stahují za potravou. Proto dnes vyrazilo na lov přes 200 myslivců – do akce se zapojilo dvacet mysliveckých sdružení. Za jediný den se jim podařilo skolit přes sto divočáků – další naháňka pak proběhne 14. prosince. Znatelně se ale počty zvířat sníží až v horizontu dvou let. Radnice v Mníšku pod Brdy kvůli odstřelu vyzvala obyvatele, aby se vyhnuli návštěvě lesů.

„Máme radost, že se přidali všichni, i ty největší honitby,“ uvedl mluvčí mníšecké radnice Miloš Navrátil. Kromě místních by měli dorazit i lovci ze vzdálenějších regionů. „Posílili jsme stavy myslivců, máme i nějaké skupiny z jižních Čech a Moravy,“ řekl místostarosta honebního společenstva Malá Lečice Ladislav Malčánek. Obecní úřady vyzvaly lidi, aby v sobotu nechodili do lesa. „Ale musíme samozřejmě počítat s tím, že tam může kdokoliv být. Myslivec nemůže střílet na nic, co bezpečně nerozezná,“ připomněl Malčánek.   

Akci namířenou proti černé zvěři iniciovala mníšecká radnice, která má s přemnoženými prasaty velké potíže. Divočáci se v Mníšku objevují už i na náměstí a u obchodů, ročně způsobí škody za stovky tisíc korun. Lidé se s nimi setkávají u pošty nebo prodejny Penny, u školy i školky. „Prase je vysoce inteligentní, černý rytíř našich lesů, ono ví, že v tom městě po něm nikdo nestřílí, že mu tam nikdo neubližuje,“ podotkl Malčánek.   

Proti divočákům dokonce vznikla petice, pod kterou se podepsaly čtyři tisícovky lidí. „Naše situace je bezvýchodná, protože nám ničí majetek, ohrožují zdraví a možná i životy,“ konstatuje iniciátor petice Lukáš Nádvorník. 

Malčánek vidí příčinu nesnází mimo jiné v tom, že se brdský vojenský újezd otevřel turistům. Zvěř tam nemá klid a stěhuje se jinam, do menších lesů, houštin a remízků. Zarostlé parcely kolem Mníšku, na nichž se zatím nic nestaví, jsou podle něj pro divoká prasata ideální. Zvířatům totiž stačí vysoká tráva a nevadí jim déšť. „Leží si tam v ďolíku 12 až 16 hodin denně a pak vyráží za potravou a zase se spokojeně vrací,“ dodal myslivec.

Reportáž Václava Štefana (zdroj: ČT24)