Přetahovaná o ubytovnu Předvoj: Karviná hrozí odstraněním stavby

Karviná – Kvůli problematické ubytovně Předvoj v centru Karviné se pře radnice s jejím majitelem, společností RPG Real Estate. Město při kontrole zjistilo, že ke stavbě nemá potřebné podklady, a vyzvalo společnost, aby je do konce listopadu dodala. Kvůli chybějícím povolením také zahájilo řízení o odstranění stavby. Firma tvrdí, že všechny dokumenty ke stavbě radnice dostala, a proti závěrům kontroly podala námitku. Obě strany se přitom shodují, že problémy s Předvojem jsou především důsledkem neexistence koncepce sociálního bydlení.

Štěnice, plíseň a vlhko – dnes už takřka přirozené součásti ubytovny Předvoj. Město po poslední kontrole v rozlehlé budově na náměstí Budovatelů také oznámilo, že k části objektu nemá dokumentaci – stavební povolení ani rozhodnutí, že byla budova zkolaudována jako ubytovna. Zahájilo proto řízení o odstranění stavby a vyzvalo majitele, aby dokumentaci doložil.

Společnost RPG Real Estate tvrdí, že všechny dokumenty městu dodala. Proti kontrole podala námitku.

Řízení o odstranění stavby ale běží dále. Podle mluvčí radnice Šárky Swiderové ale město neusiluje o skutečné odstranění budovy ani zrušení ubytovny – jde prý pouze o název procedury. Město chce dosáhnout toho, aby byl Předvoj příjemnějším místem pro bydlení a také aby nebyl tak přeplněný. Původ situace ovšem vidí podobně jako představitelé RPG ve státní koncepci sociálního bydlení, resp. její neexistenci. Karviná proto chce podle Swiderové prosadit změny legislativy – aby majitelé ubytoven museli nějakým způsobem pracovat s lidmi, které ubytovávají, a aby byl způsob, jak zajistit, aby obyvatelé ubytoven museli dodržovat určitá pravidla.

Ubytovnu Předvoj na jaře navštívili reportérka a kameraman ČT. Podařilo se jim dostat do části určené pro lidi pobírající sociální dávky, sami potom mohli podat svědectví o nefunkční koupelně, prosakujícím vodovodním potrubí, společných toaletách pro ženy i muže a pokojích bez matrací prolezlých štěnicemi. Po odvysílání reportáže proběhly na Předvoji drobné opravy, obyvatelé tak brzy opět měli vodu. Se štěnicemi se ale majitel budovy nevypořádal.