Krkonošská Miss louka je tentokrát z Mokrých Jam

Vrchlabí (Trutnovsko) – Počtvrté udělila Správa Krkonošského národního parku titul Miss louka. Letos vybírali porotci ze čtyř návrhů a za nejkrásnější krkonošskou louku prohlásili louku v Mokrých Jámách v Horní Malé Úpě. Její velká část je trvale podmáčená a rostou na ní výjimečné rostliny.

Louka v Mokrých Jámách dostane za vítězství v krkonošské soutěži krásy dřevěnou cedulku s nápisem Miss louka. K prvenství se vyšplhala především díky svému druhovému bohatství. „Na louce najdeme například jednu z největších lokalit všivce mokřadního, dále prstnatec májový, suchopýr úzkolistý a mnoho druhů mechorostů. Také ze živočišné říše se zde najdou zajímavosti, zejména mezi bezobratlými živočichy, kteří nejsou běžně vidět,“ shrnul mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Nová Miss louka vděčí za svoji unikátnost především svému podmáčení. Na většině louky je velmi vysoká hladina povrchových vod, a právě na takových místech často rostou zvláště chráněné rostliny. Podmáčené louky ovšem není možné obhospodařovat mechanicky, zejména v minulosti je proto ohrožovalo odvodňování.

Do soutěže o nejkrásnější krkonošskou louku letos lidé nominovali pouze čtyři louky. Je to o jednu více než loni, ale podstatně méně než v předchozích dvou letech. Ačkoli porotu, která Miss louku vybírala, zaujaly i další dvě letošní kandidátky, žádnou dílčí cenu už neudělila.

Loni se nejkrásnější loukou nejvyššího českého pohoří stala oblast Ve Volšíčkách na Benecku, kde na jaře rostou vzácné orchideje. Je to dosud jediná Miss louka ze západních Krkonoš. V roce 2011 totiž titul získala louka nad náhonem v Dolním Maršově, v historicky prvním ročníku potom uspěla luční enkláva u Bönischových bud nad Černým Dolem.