Rekonstruovaný statek v Klatovech hořel, obyvatelé museli do chladné noci

Klatovy – Do chladné noci museli v úterý večer vyběhnout obyvatelé části bývalého klatovského statku, kde postupně vznikají byty. V podkroví budovy, kde bydlí, začalo hořet. Několik hodin potom strávili v nouzovém přístřešku, který postavili hasiči.

Požár někdejšího statku v Klatovech-Lubech vypukl kolem deváté v úterý večer. „Hořel půdní prostor, kde probíhají stavební práce. Při příjezdu hasičů na místo šlehaly z eternitové střechy plameny,“ uvedla mluvčí hasičského sboru Pavla Jakoubková.

Hasiči z budovy, kde hořelo, evakuovali deset jejích obyvatel. Podle mluvčí jim hasiči postavili nouzový vytápěný stan. Jednotky zatím hasily požár a snažily se zastavit ho, než se rozšíří z podkroví do obývaných částí. To se nakonec podařilo, přesto oheň podle odhadu způsobil škodu 500 tisíc korun.

Požár se obešel bez zranění. Klatovský starosta Rudolf Salvetr upozornil, že radnice nabídla evakuovaným lidem náhradní ubytování, všichni odmítli. „Někteří se vrátili do bytů po půlnoci, někteří zůstali u příbuzných,“ uvedl.

Bývalý statek na jižním klatovském předměstí se postupně rekonstruuje na bydlení, zatím lidé žijí v prvních pěti bytech. Proč v objektu začalo hořet, hasiči vyšetřují.