Plzeň opouštějí další automaty dopravních podniků

Plzeň – Loni zrušily Plzeňské městské dopravní podniky automaty na jízdenky, nyní ruší i další své automaty – tzv. zóny, ve kterých mohli cestující dobíjet předplatné na MHD na elektronické karty. Karty bude nadále možné dobíjet, nikoli však ve strojích dopravních podniků, nýbrž ve vybraných bankomatech. PMDP slibuje, že tak bude dobíjení karet dostupnější.

Už ani korunu nevydělají plzeňským dopravním podnikům jejich vlastní stroje, jízdné teď budou cestující platit buď v zákaznických centrech PMDP, častěji ale zprostředkovaně. Již déle než rok se papírové jízdenky pro jednotlivé cesty kupují hlavně v trafikách, popř. prostřednictvím SMS, protože automaty zanikly, a od příštího roku již nebude možné zaplatit dopravním podnikům přímo v jejich automatu ani za elektronické jízdenky. PMDP se dohodly s Českou spořitelnou, že se Plzeňské karty nadále budou nabíjet v jejích bankomatech. Podle dopravních podniků to bude pro cestující výhodná změna. „Umožní nabíjení Plzeňské karty daleko za hranicemi města, například v Domažlicích, Klatovech, Horažďovicích a Železné Rudě. Počet míst pro samoobslužné nabití se více než ztrojnásobil,“ řekl šéf PMDP Michal Kraus.

Přístroje samotných dopravních podniků začaly bankomatům ustupovat již na jaře, s počátkem příštího roku skončí definitivně. Donedávna rostoucí síti samoobslužných zón zlomilo vaz rozšiřování plzeňské integrované dopravy, podle dopravních podniků lidé některé automaty málo využívali. Ty nejméně oblíbené zrušily PMDP již v dubnu, teď zbývají poslední čtyři.

Martin Chval z PMDP upozornil, že bankomaty je možné používat k nákupu elektronických jízdenek a jejich nahrávání na Plzeňskou kartu v celém kraji. To podle Chvala předznamenává další rozšiřování integrovaného dopravního systému.