S lanovkou na Sněžku vznikly i nové trafostanice

Pec pod Sněžkou (Trutnovsko) – Současně s novou lanovkou z Pece pod Sněžkou na Sněžku končí rekonstrukce souběžného elektrického vedení. ČEZ rekonstruoval trafostanici na Růžové hoře a přeložil vedení vysokého od dolní stanice, současně postavil transformační stanici v Peci. Transformovny budou sloužit především k pohonu lanovky, která by měla první cestující svézt 21. prosince.

Od loňského jara začala nad Pecí pod Sněžkou růst nová lanovka, postupně v květnu a září jí musela ustoupit lanovka původní a od listopadu je nová dráha ve zkušebním provozu. K tomu je napájejí tři trafostanice – nová v Peci, rekonstruovaná na Růžové hoře a starší, která prošla rekonstrukcí před osmi lety, na vrcholu Sněžky. Současně s přestavbou stanic také energetici přeložili vedení vysokého napětí. „Práce v terénu byly obtížné. Materiál se musel dopravovat složitě, pomáhal i vrtulník,“ poznamenala mluvčí ČEZu Šárka Beránková.

Během rekonstrukce vedení ovšem transformátorová stanice na Sněžce přišla o svoji ozdobu – někdo ukradl mosaznou tabulku, která ji označovala za nejvýše položenou trafostanici v zemi.

Nová lanovka na Sněžku vede v trase té původní, jde ovšem o kabinkovou lanovou dráhu. Kabinky jsou čtyřmístné, zatím se v nich při zkouškách svezly sudy s pivem. Cestující je vystřídají krátce před Vánoci. Stavba lanovky skončila s několikaměsíčním předstihem, hotová měla být až příští rok v březnu, nakonec však začal zkušební provoz již v polovině března.