Šest obcí se postavilo proti průzkumu lokality jaderného úložiště

Chanovice/Žihle - Šest obcí z Pošumaví nesouhlasí s tím, aby začal průzkum lokality Březový potok u Chanovic. Ten bude zjišťovat, zda je místo vhodné pro stavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu. Kvůli jejich stížnosti zahájí ministerstvo životního prostředí správní řízení.

Zdejší zastupitelstva jsou kategoricky proti, tvrdí starosta Chanovic Petr Klásek. „Chtějí už vrtat do země a vstupovat na pozemky. Správa úložišť radioaktivních odpadů slibovala, že bez souhlasu obcí nic takového dělat nebude. Ale obešli to tím, že na průzkum najali firmy Diamo a Geomin a pustili se do toho i přes odpor v lokalitách,“ uvedl Klásek.

Chanovice, Pačejov, Olšany, Kvášňovice, Maňovice a Velký Bor zaslaly dopisy na resort životního prostředí, v nichž detailně zdůvodňují, proč s průzkumem nesouhlasí. „Dále nás podpořilo větší město Horažďovice, které se přihlásilo jako účastník řízení, což je pro nás dobré,“ upřesnil starosta Chanovic.

Skupinu podpořily i desítky dalších obcí z Klatovska. Všechny žádaly počátkem roku změnu atomového zákona tak, aby byly obce rovnoprávnými účastníky jednání a schvalovacích procesů. „Řeší se to tu jedenáct let a nic se nezměnilo. Názory lidí z regionu jsou pořád brány jako zbytečné,“ soudí Klásek. Obce si stěžují, že problém se neřeší jako celek s veškerými místními důsledky.

Žihelským průzkum nevadí, chtějí ho využít

Zastupitelé Žihle na severu Plzeňska – druhé možné lokality pro stavbu úložiště v Plzeňském kraji – naopak s průzkumem souhlasí. „Chceme sami zjistit, jak vypadá podloží, protože připravujeme některé stavby jako vlastní zdroj vody,“ konstatoval místostarosta Ivo Grüner. Obec počítá s tím, že výsledky od státu dostane a bude je moci využít.

Možná uložiště
Zdroj: ČT24

Žihelští se nicméně domnívají, že u nich úložiště být nemůže kvůli nevhodným vodním podmínkám. V opačném případě by si alespoň opomíjená obec na hranici Plzeňského a Ústeckého kraje zajistila peníze na svůj rozvoj. „Neměli bychom pak problém se školou, komunikacemi a s prací pro lidi,“ uvažuje Grüner.

Stát vybírá pro stavbu úložiště ze seznamu sedmi možných míst. Dvě finální lokality se mají stanovit v roce 2018, spuštění úložiště předpokládá správa jaderných odpadů v roce 2065.