Teplický „mrakodrap“ přišel o potřebnou výjimku, konec to ale být nemusí

Teplice – Proti stavbě výškové budovy v lázeňské čtvrti Teplic se postavil krajský úřad. Zrušil výjimku, která měla stavbu umožnit. Dvaadvacetipatrovou budovu odmítala část teplických občanů, stavební úřad však nadále trvá na tom, že územní plán u žádné budovy neurčuje, jak má být vysoká. Nevylučuje proto, že znovu rozhodne ve prospěch plánované dominanty města.

Ústecký kraj zrušil výjimku pro stavbu teplického mrakodrapu proto, že stavební úřad nevysvětlil, proč nebral ohled na námitky stěžovatelů. „V tomto rozhodnutí chybělo řádné zdůvodnění,“ uvedla mluvčí kraje Magdalena Hanáčková.

Tzv. mrakodrap část Teplických nechce, protože by měl stát ve čtvrti Šanov a přitom o čtyři podlaží převýšit dosud nejvyšší budovu ve městě – osmnáctipatrový Boží prst ovšem stojí na okraji města. „Myslím, že by to tady nebylo hezké,“ řekl o plánované dvaadvacetipatrové budově obyvatel Teplic.

Podle autorů projektu se ale nový věžák do Teplic, které prohlašují za město věží, hodí. „Byl bych rád, kdyby měly Teplice další dominantu – současnou, moderní,“ podotkl projektant Petr Sedláček. Stavební úřad se proti mrakodrapu nestaví, územní plán prý s podobnou budovou ve vilové lázeňské čtvrti poblíž akvaparku dokonce počítá.

Zrušení výjimky, která měla stavbu výškové budovy umožnit, však naděje projektantů neukončilo. Stavební úřad se ji chystá vydat znovu. „Budeme se snažit lépe vysvětlit, proč jsme tak uvažovali,“ slíbil Oldřich Lukeš ze stavebního úřadu.

Udělení výjimky pro výškovou budovu je ovšem podle projektantů jenom začátek. Teprve pak přijde na řadu rozhodování o územním řízení a stavebním povolení. Do toho lidé z Teplic jistě také budou mluvit.

Jan Stuchlík o problémech teplického mrakodrapu (zdroj: ČT24)