Orkán přichází: Na silnice padají stromy i sníh, kamiony nemohou nad Tanvald

Boží Dar (Karlovarsko) – Silný vítr začal odpoledne čechrat sníh v Krušných horách a navečer se přehoupl přes ně. Nejprve na severozápadě Čech, potom i na dalších místech začaly pod nárazy větru padat stromy, některé skončily na silnicích. Řidiči se proto musí připravit na možné uzavírky, na cestách navíc nemusí být bezpečno. Kromě stromů padají i sloupy elektrického vedení, některá místa proto postihly výpadky proudu. Do Česka tak přichází ozvěna orkánu Xaver, který během dne těžce postihl především sever Evropy.

Na hřebenech hor může v noci a v pátek vát vítr až 125kilometrovou rychlostí. V Krušných horách se již večer proháněl osmdesátkou a bylo to znát na horách i pod nimi. Na hřebenech sfoukával vítr sníh na silnice, nejhůře postihl komunikaci II/219 z Božího Daru do Loučné pod Klínovcem, která mizí pod sněhem a silničáři varují, že může být neprůjezdná. Je také nepříjemné pobývat v něm venku, reportér ČT Marek Štětina odhadl, že kvůli větru, sněhu a zimě není možné stát na jednom místě déle než pět minut.

Vydatné sněžení způsobilo dopravní potíže na severu Čech. Tradiční bolavé místo, silnici I/10 z Tanvaldova na Harrachov, silničáři večer obousměrně uzavřeli pro nákladní dopravu s tím, že průjezdná bude až ráno. „Před Desnou visí asi deset kamionů a nemohou vyjet. Pro osobní dopravu omezení neplatí,“ zdůvodnil uzavírku dispečer společnosti Eurovia, která v kraji zajišťuje zimní údržbu. Na tenkou vrstvu sněhu, kterou nestíhají odklízet, upozorňují silničáři také na dálnici D8 u hranic.

Když silný vítr překonal Krušné hory, rozletěl se široko daleko. Na řadě míst v Česku jsou proto spadlé stromy. Již po šesté večer jich několik spadlo na podkrušnohorskou silnici I/13 na Chomutovsku a Teplicku. Komunikace už je průjezdná, zatím však popadaly stromy i jinde. Spadl například na silnici I/18 mezi Voticemi a Sedlčany nebo na I/60 u Jeseníku. „Výjezdů je samozřejmě více než jindy, protože padají stromy. V každém okrese jsou to ale spíše jednotlivé případy,“ poznamenala večer mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková. Kromě stromů padaly také lampy, střešní krytina a místy sloupy elektrického vedení. Na některých místech proto vypadává elektřina.

Marek Štětina o počasí v Krušných horách (zdroj: ČT24)

Na železnici se přenášejí problémy z Německa

Železniční dopravu počasí sice přímo nepostihlo, ale vliv orkánu Xaver je v ní patrný. Vlaky Eurocity z Německa jedou zpožděné, noční vlak, který obvykle jezdí z Prahy do Amsterdamu a Kodaně, jede tentokrát pouze do Berlína.

Kvůli očekávanému orkánu vydali meteorologové výstrahu před silným větrem a sněhovými jazyky. Vysoký stupeň nebezpečí vyhlásili pro celý sever Česka – Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Tam hrozí velmi silný vítr a závěje. „Nejvíce to bude dnes v noci, zítra během dne a v sobotu bude (vítr) slábnout,“ popsal Jan Doležal z Českého hydrometeorologického ústavu.

Silný vítr ale večer zkomplikoval situaci i ve středních Čechách. Zejména na Rakovnicku hasiči vyjížděli k mnoha popadaným stromům. Napilno mají i energetici, na některých místech kraje jsou totiž hlášeny výpadky proudu. Silný vítr má v Česku kulminovat kolem půlnoci a pak v pátek.

Varování před velmi silným větrem
Zdroj: ČT24

Mohutná bouře Xaver o síle orkánu dnes udeřila v severním Německu, skandinávských zemích a ve Velké Británii. Ve Skotsku zůstaly desítky tisíc lidí bez elektřiny a na celém severu Evropy byla zrušena řada vlakových, leteckých a trajektových spojení. Uzavřeny byly také školy. V pobřežních oblastech se vztyčují protipovodňové bariéry v obavách ze záplav vysokými mořskými vlnami.