Xaver v Česku nenaplnil nejhorší obavy, nejvíce práce mají energetici

Praha – Česko v noci zažilo silný vítr a husté sněžení. Okraj orkánu Xaver zasáhl hlavně horské oblasti na severu země, kde větru neodolaly stromy. Spadaly na silnice, koleje, ale i elektrické vedení. Právě pro energetiky je situace nejhorší, bez elektřiny je i navečer mnoho domácností, ČEZ v Královéhradeckém kraji a na Semilsku vyhlásil kalamitní stav. V dopravě je Xaverův vliv znát například na silnici do Harrachova, kde uvázly kamiony a další tam už policie nepouští, na železnici byly potíže především na hlavním tahu z Prahy na Plzeň a Cheb. Přesto není situace tak špatná, jak se správci silnic i kolejí obávali, o dopravní kalamitě nelze hovořit. Nadále však v Česku hrozí silný vítr, na severu Čech závěje a s výjimkou jižní Moravy se může tvořit i náledí. Výstraha platí do sobotního odpoledne, u náledí až do nedělního rána.

Dopravní uzavírky:

  • silnice: stromy na silnicích II/295 u Studence na Semilsku, III/4623 u Vítkova na Opavsku; kvůli sněhu uzavřena silnice I/10 pro nákladní dopravu
  • železnice: zpoždění některých vlaků přijíždějících ze zahraničí

Vysoký stupeň nebezpečí tvorby závějí podle meteorologů hrozí v místech nad 900 metrů nad mořem v Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém, Ústeckém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. U náledí, silného větru a sněhových jazyků platí nízký stupeň nebezpečí. Sněhové jazyky se mohou tvořit v místech nad 600 metrů nad mořem ve všech krajích s výjimkou Prahy, středních Čech a jižní Moravy. Náledí se bude tvořit místy hlavně dnes a v sobotu večer.

Ski areál Rejdice v Kořenově zahájil za silného větru sezonu
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Tisíce domácností zůstávají bez proudu

Již ráno vyhlásil ČEZ kalamitní stav pro Královéhradecký kraj a také sousední okres Semily, špatná je situace energetické sítě také v Pardubickém kraji a části Vysočiny. Bez elektřiny se ocitly až desetitisíce odběratelů. Půl dne od začátku kalamity nic nekončí, spíše naopak. „Nám se podařilo opravit téměř všechny poruchy na vedeních vysokého i nízkého napětí. Bohužel začal opět foukat velmi silný vítr,“ poukázala mluvčí východočeské oblasti ČEZ Šárka Beránková. Po šesté večer tak podle ní bylo na vedení vysokého napětí v Královéhradeckém a Pardubickém kraji šest poruch.

Vítr shazuje střechy, spadla i z havlíčkobrodského kostela

Silný vítr utrhl velký kus plechu z kopule havlíčkobrodského kostela Nanebevzetí Panny Marie. Nikdo neutrpěl zranění, plech nedopadl na zem, uvázl na střeše. Podle mluvčí hasičů Petry Musilové na střeše zasahovali lezci.

S upevňováním střech měli hasiči práci i v dalších regionech, vítr ohrožoval především plechové střechy. Například v Petrovicích u Karviné ale spadl na střechu rodinného domu strom, poničil ji a shodil i komín.

V Jablonci spadl vánoční strom, desítky dalších padaly na silnice

Po větrné noci zůstal z důstojného vánočního smrku na náměstí v Jablonci nad Nisou jen pahýl. Vichřice strom zlomila, mluvčí jablonecké radnice Markéta Hozová popsala, že se desetimetrový smrk pichlák zlomil nad stojanem a na dvou dalších místech se naštípl. Že by se něco takového mohlo stát, Jablonečtí však očekávali, proto strom ohradili, pád stromu se obešel bez zranění. „Díky tomu, že jsme drželi pohotovost, naše technické služby hned začaly strom likvidovat,“ podotkl náměstek primátora Miloš Vele (ODS). V příštím týdnu chce město na náměstí postavit jiný strom.

Pád vánočního stromu v Jablonci nad Nisou
Zdroj: ČT24

Jablonecký smrk zdaleka nebyl jediný, který neodolal prudkému větru. Mnoho padlých stromů skončilo na silnicích, jeden leží například na silnici z Jilemnice do Semil. Večer byla uzavřena i silnice I/35 v Hradci Králové nedaleko křižovatky ČKD.

V Krkonoších napadlo 30 centimetrů sněhu, kamiony na Harrachov stále nemohou

Do Krkonoš přinesl Xaver nový sníh. V noci na dnešek tam místy napadlo až 30 centimetrů sněhu, v nižších polohách několik centimetrů. Silný vítr na řadě silnic v hradeckém kraji vytvářel sněhové jazyky, například na Trutnovsku na silnici I/16. Další sníh ještě přibude, do nedělního rána by na severu Čech mohlo připadnout až 35 centimetrů sněhu.

Sníh je ale další překážkou, která dělá potíže v silniční dopravě. Již od čtvrtka je pro nákladní dopravu uzavřena silnice I/10 mezi Tanvaldem a Harrachovem. Jinou možnost silničáři nemají, ve čtvrtek večer na zasněžené silnici uvázlo několik kamionů. Na silnici leží sníh, který ráno přimrzá, osobní auta a autobusy s opatrností projedou.

Silnice I/10 je uzavřena pro auta nad 3,5 tuny
Zdroj: ČT24

Pražské letiště ruší některé lety:

Letiště Václava Havla dopoledne kvůli špatnému počasí v severních částech Evropy zrušilo pět spojů s Británií a Ruskem. Nepřiletí letadla z Londýna a Moskvy a neodletí letadla do Londýna, Moskvy a Glasgow, uvedl mluvčí pražského letiště Michal Řehořek.

Vlaky už jezdí, ale některé notně zpožděné

Ačkoli na většině tratí poznali cestující, že do Česka nahlédl Xaver, pouze podle kývání stromů, některé vlaky se musely zastavit. Večer byla kvůli střeše, kterou shodil vítr na koleje, výluka na trati Kolín – Nymburk v úseku z Kolína do Velkého Oseku. Předtím zase nejezdily vlaky ze Šumperku do Jeseníku, na trať spadl strom.

Přes den bylo ale nejkomplikovanější cestování na trase Praha – Plzeň – Cheb. Padlé stromy ji přerušily u Zadní Třebaně na Berounsku a také mezi Planou a Mariánskými Lázněmi.

Popadané stromy přerušily dopravu také na některých regionálních tratích, například mezi Svitavami a Žďárcem u Skutče a na čtyřech lokálkách v severních Čechách. Celkem zaznamenala Správa železniční dopravní cesty na dvě desítky mimořádností. „Vše se obešlo bez zranění. A dokonce ani materiální škody nejsou fatální oproti tomu, co se předpokládalo vzhledem k situaci v Německu,“ upozornil mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Některé vlaky jedou kvůli počasí zpožděné. Jde o spoje, které se zdržely při výlukách, ale především o vlaky ze zahraničí. Nejhůře na tom byl vlak Hamburk – Budapešť, který z Německa vůbec nepřijel a začínal mimořádně až v Děčíně.

Rychlost větru se zastavila těsně před hranicí orkánu

Vítr měl během noční bouře průměrnou rychlost 115 km/h, tedy těsně u hranice orkánu. Hned za hranicemi na krušnohorském Fichtelbergu ovšem foukalo až 130kilometrovou rychlostí. „Tato rychlost bývá jednou za tři až čtyři roky,“ poznamenal spolupracovník ČHMÚ Rudolf Kovařík. Za orkán je vítr označen, pokud dosáhne průměrné rychlosti 118 kilometrů za hodinu, což je 12. a nejvyšší stupeň takzvané Beaufortovy stupnice. Podle mluvčího ČHMÚ Petra Dvořáka bude večer a v noci vítr opět sílit, hodnoty orkánu by ale dosáhnout neměl, do sobotní šesté hodiny ranní pak bude vítr postupně slábnout.

Česko zasáhl okraj bouře Xaver, která postupovala severem Evropy. „Bouřka byla způsobena hlubokou tlakovou níží, která se přesouvala z Kanady přes Grónsko, Skandinávii a Pobaltí. Nejsilnějším větrem byla zasažena severní části republiky, hlavně hory,“ dodal Dvořák. Kvůli větru také například v Krkonoších platil zákaz výletů na hřebeny.