Písek chce obnovit parky, staré stromy jsou prý nebezpečné

Písek – Zdraví městské zeleně nechala podrobně zhodnotit písecká radnice. Chtěla zjistit, kde hrozí, že se při silnějším větru budou lámat větve nebo i samotné kmeny a padat na kolemjdoucí. Z kontrol vzešel projekt na revitalizaci pěti parků.

Jeden z parků, který chce písecká radnice přeměnit, je na Husově náměstí. Řada stromů je už stoletá, podle odborníků je park přestárlý a také nesplňuje dnešní urbanistická kritéria. „Revitalizace bude řešit jeho lepší začlenění z hlediska veřejného prostoru,“ řekl David Schwedt z píseckého odboru životního prostředí.

Již minulé zásahy do veřejné zeleně – například revitalizace aleje na Bakalářích – ale ukázaly, že se plány radnice často nesetkají s pochopením veřejnosti. Kácení aleje provázely velké protesty. „Bylo to velké písecké téma,“ podotkl starosta Ondřej Veselý (ČSSD). Podle vedení města se ale s odstupem času ukázalo, že zásah do aleje zeleni prospěl. „Prodloužili jsme životnost této aleje o několik desítek let,“ upozornil David Schwedt.

O tom, které stromy mají padnout na Husově náměstí, tentokrát radnice s předstihem informuje na městském webu. Už proběhlo i veřejné projednávání. Proměna parku by měla stát tři miliony korun.

Kristina Vrkočová o revitalizaci píseckých parků (zdroj: ČT24)