V mělnickém babyboxu nalezena novorozená holčička

Mělník – Do mělnického babyboxu někdo odložil novorozenou holčičku. Zdravé děvčátko dostalo jméno Eva po zdravotní sestře Evě Maršíkové, která ho ve spolupráci s lékařem ze schránky vyzvedla. V České republice se jedná o 97. dítě, které bylo takto odloženo, informoval autor projektu babyboxů Ludvík Hess.

Nalezená dívka byla donošená, váží 3,450 gramů a měří 51 centimetrů.„Holčička byla několik hodin stará, umytá, pupečník podvázaný gumou z trenýrek,“ upřesnil Hess. Mělnický babybox byl naposledy využit v polovině září, kdy v něm byla rovněž nalezena novorozená dívka. Shodou okolností měl přitom službu stejně jako tentokrát lékař Jaromír Paukert. 

Schránky na odložené děti fungují pomocí čidel, která ihned vyrozumí zdravotníky na jednotce intenzivní péče dětského oddělení, že se dvířka otevřela. Vnitřek babyboxu navíc snímá videokamera, umístěná ale tak, že člověka, který do schránky dítě vloží, nezabírá a on tedy zůstává v anonymitě. Policisté po lidech, kteří dítě do schránky bezpečí odložili, nepátrají. Dítě není ohroženo na zdraví ani na životě, takže nejde o trestný čin. 

Babyboxy mají i své odpůrce, včetně České neonatologické společnosti. Loni se proti nim postavil Výbor OSN pro práva dítěte. Podle něj odporují babyboxy pěti článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na totožnost, státní příslušnost a možnost znát své rodiče. 

První babybox v Česku byl otevřen v roce 2005 v sídle soukromé kliniky GynCentrum v pražském Hloubětíně, po celé republice je jich nyní zhruba šest desítek.