Denní MHD v Brně bude o víkendech jezdit již od šesti

Brno – Denní linky městské hromadné dopravy v Brně začnou od poloviny prosince jezdit o víkendech od šesti hodin ráno. O hodinu se tak zkrátí provoz nočních linek. Organizátor jihomoravské veřejné dopravy uznal, že kvůli loňskému prodloužení rozjezdů v nepracovní dny chyběla obsluha okrajových částí města. K 15. prosinci se změní provoz i dalších linek brněnské MHD i Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (IDS JMK).

Loňské prodloužení sobotního a nedělního provozu nočních linek brněnské MHD zdůvodňoval dopravní podnik úsporami. Ty se podle Jana Seitla z Dopravního podniku města Brna (DPMB) skutečně projevily, přesto se firma rozhodla víkendový noční provoz zase zkrátit. Od příští neděle tak odpadnou spoje od hlavního nádraží v 6:20, 6:40 a 7:00. Denní linky ale budou zrána jezdit s delšímu intervaly 15 až 30 minut. „Na běžný víkendový interval se linky dostanou kolem půl deváté, kdy začíná město žít,“ přiblížil Jan Seitl.

Dopravní podnik uznal, že kvůli dlouhému nočnímu provozu v nepracovních dnech byly hůře obsluhovány okrajové části města – čím dále od hlavního nádraží, tím horší spojení bylo. Problémy měli například lidé z bohunické nemocnice nebo turisté. „Bude to přínos pro lidi, kteří chtějí například v sedm hodin ráno jet z Králova Pole vlakem na Vysočinu. Noční autobusové linky jsou vedeny výhradně radiálně směrem k hlavnímu nádraží,“ nastínil Jan Seitl.

K 15. prosinci se změní provoz brněnské MHD nejenom v tom, že o víkendech začne denní provoz o hodinu dříve. Trolejbus číslo 25 bude jezdit déle, některé autobusy linky 46 pojedou až na zastávku Zemědělská, trasa linky 54 se prodlouží až k Zoologické zahradě. Naopak linka 52 už nebude jezdit k zastávce Myslivna. Nahradí ji nová linka 68, která spojí Pisárky a právě myslivnu, jezdit na ní budou minibusy. Novinkou bude také linka 80 a pojede z náměstí Míru na Klusáčkovu.