Zloději za sebou nechali kostel bez výzdoby a podstavce bez křížů

Šumperk/Jindřichův Hradec – Vybílený kostel na Šumpersku a pomníčky bez křížů na Jindřichohradecku zůstaly po nájezdech zlodějů v posledních týdnech. Policisté po pachatelích pátrají, připouštějí však, že ukradené předměty už nezachrání – většinou totiž končí v zahraničí.

Kostel v Oskavě-Bedřichově na Šumpersku už nezdobí sochy klečících andělů, pozlacený křížek ani dvojice mosazných svícnů. Někdy v průběhu posledních dvou týdnů to vše i další součásti kostelní výzdoby ukradli zloději. Část vybavení svatostánku také poškodili. „Škoda odcizením byla vyčíslena na 100 tisíc korun a poškozením na 50 tisíc korun,“ vyčíslila policejní mluvčí Irena Urbánková. Podle policistů se zloději do kostela zasvěceného sv. Bedřichovi vloupali oknem.

Zřejmě již v průběhu října zmizela další církevní výzdoba z okolí obce Rapšach na Jindřichohradecku. Zloději vzali dva kříže, které podle policejního mluvčího Milana Bajcury stály v místech zvaných Spáleniště a Kunšach. Jeden zdobil motiv trnové koruny, druhý svatozář. „Oba kříže se nacházely na dost odlehlých místech, dá se říci, že stály prakticky mimo dosah civilizace,“ podotkl mluvčí. Celkem je škoda podobná té v bedřichovském kostele – kolem 150 tisíc korun. Hodnotu dvoumetrového kříže s trnovou korunou odhadl odborník na 60 tisíc korun, v případě toho se svatozáří jde více než o 90 tisíc.

Ačkoli policisté po zlodějích a památkách, které ukradli, pátrají, přiznávají, že nejspíše neuspějí. Ukradené umělecké předměty totiž většinou končí v zahraničí – z Česka se ročně vyveze 20 tisíc ukradených uměleckých předmětů, jen minimum se vrátí. Obzvlášť kříže z Rapšachu bylo snadné dostat do zahraničí – do Rakouska jsou to jen zhruba tři kilometry.