Déšť a tající sníh zvedá hladiny řek na Liberecku

Liberec - Vytrvalý déšť a voda z tajícího sněhu zvedají hladiny řek v Libereckém kraji. První povodňový stupeň už překročily Smědá v Bílém Potoce, Lužická Nisa v Liberci a také Libuňka v Pelešanech na Semilsku. V Jizerských horách spadlo podle informací z Povodí Labe za posledních 24 hodin až 56 milimetrů srážek. Sníh vzhledem k vysokým teplotám z hor navíc rychle odtává.

Lužická Nisa už začíná klesat, také Smědá v Bílém Potoce kulminuje, dál po toku se ale na velkou vodu teprve připravují. „Zatím jsme těsně pod prvním stupněm, předpokládáme, že kulminovat bude Smědá kolem půlnoci,“ řekla Vladimíra Erbanová, starostka Višňové na Frýdlantsku, kde se řeka zvedá při každém větším dešti či tání sněhu v Jizerských horách.

Řeka ve Višňové by se podle Erbanové měla udržet v korytě, problémem je ale most ve Vísce, který se rekonstruuje. „Oprava už je prakticky hotová, v korytě ale stojí lešení a nedokážeme odhadnout, co s ním velká voda udělá,“ dodala. Na místě jsou pro jistotu hasiči. „Zatím situaci jen sledují, nemáme šanci lešení odstranit,“ dodala starostka. Po mrazech a sněžení z konce minulého týdne zasáhla dnes Liberecký kraj obleva. Na Frýdlantsku vystoupala teplota až na sedm stupňů nad nulou.