Náledí Moravu neochromilo, smrtelná nehoda táborskou silnici však ano

Olbramovice (Benešovsko) – Na silnici I/3, která spojuje České Budějovice s Prahou, zemřel ráno řidič nákladního auta. Jeho vůz se u Olbramovic srazil s jiným nákladním autem, jeho řidič utrpěl těžké zranění. Ve středních Čechách se tak stala nejvážnější nehoda rána, během kterého meteorologové varují před náledím – to se však má tvořit na východní a severní Moravě a ve Slezsku. V Jeseníkách či Beskydech sice vozovky skutečně namrzají, silničáři je ale udržují průjezdné, v oblasti se tak stalo jen minimum nehod.

Uprostřed Česka vzniklo frontální rozhraní. V západní části země se tak teploty pohybují kolem šesti až osmi stupňů nad nulou, na východě hrozí náledí. Výstraha ČHMÚ platí do 10:00 pro Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj. Frontální rozhraní se během dnů má rozpadat. Bude to znamenat pokles teplot na úroveň, která se od prosince spíše očekává. Zatímco v úterý mají být podle meteorologů maxima 5 až 8 stupňů Celsia (ale na severovýchodě země jen 2 stupně), ve středu už to bude jen 1 až 5 stupňů. Změny teplot by ale neměl provázet ani silný vítr, ani vydatnější srážky.

Nehoda dvou nákladních aut na silnici I/3 se stala před 5:00 a uzavřela důležitý tah zhruba na čtyři hodiny. S počasím zřejmě nehoda nesouvisela, podle policejní mluvčí Štěpánky Zatloukalové bylo příčinou s největší pravděpodobností přejetí jednoho z nákladních aut do protisměru. Jeden řidič zemřel, druhý skončil těžce zraněný v nemocnici v pražském Motole. Po deváté se podařilo zprůjezdnit silnici jedním pruhem, kyvadlově se potom jezdilo ještě dvě hodiny.

Uzavírka u Olbramovic
Zdroj: ČT24

Tam, kde platí varování před náledím, je na silnicích klid. Náledí se vytvořilo hlavně na vyšších horách na Moravě a ve Slezsku, ale postupně ustupuje a silničáři udržují komunikace sjízdné. „Možnost námrazy hrozila hlavně v oblasti Červenohorského sedla, Zlatých Hor a Videl, sypače do těchto oblastí vyjely,“ popsal dispečer šumperské správy silnic.