Oprava varhan u sv. Ludmily může začít, pomohla sbírka i ministerstvo

Praha – Díky veřejné sbírce a příspěvku ministerstva financí má farnost u kostela sv. Ludmily na pražských Vinohradech peníze na opravu varhan. Rekonstrukci nástroje dlouho odkládala, protože peníze neměla. Jeho stav je přitom velmi špatný. Farnost již vybrala firmu, která je opraví, za práci jí zaplatí 3,5 milionu korun.

Varhany v kostele sv. Ludmily na náměstí Míru jsou výjimečné nejenom svojí velikostí, ale také tím, že mají původní cínové píšťaly z konce 19. století a nikdy nebyly zvukově přestavěné. Lidé, kteří se o ně starají, se však již dlouho báli, zda nespadnou. „Celá ta skříň padá. Takže někdy se i bojíme,“ podotkla kostelní varhanice Iva Rosario.

Obavy by měla utlumit nadcházející oprava varhan. Z 3,5 milionu korun, které bude stát, získala farnost milion ve veřejné sbírce, další část přislíbilo ministerstvo kultury. To jí bude posílat peníze postupně, každý rok 250 tisíc korun. „Mám velkou radost, že varhany v kostele sv. Ludmily, který si připomněl 120. výročí založení v říjnu 2013 velkou slavností, kde hudba hrála významnou roli, čeká lepší osud,“ uvítala přesto zahájení prací starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).

Varhany postavil v 19. století jeden z nejlepších českých varhanářů té doby Emanuel Štěpán Petr. Jednou z posledních příležitostí slyšet v nejbližší době tento vzácný nástroj bude letošní půlnoční mše na Štědrý večer, ze tří varhanních manuálů však bude v provozu jen jeden.