Jablonecká radnice nevěří na chřástala, povolila výstavbu v Proseči

Jablonec nad Nisou - Obyvatelům jablonecké Horní Proseče se nelíbí plán radnice na masivní výstavbu v jejich části města. Podle ornitologů jde o jednu z posledních lokalit regionu, kde se vyskytuje silně ohrožený pták chřástal polní. Město ale jejich studii zpochybňuje a přes nesouhlas řady odborníků stavbu vilových domů odsouhlasilo.

Horní Proseč je okrajová část Jablonce. Podle ornitologů si místní louky oblíbil silně ohrožený chřástal polní. Sčítání ukázala, že tu přes léto hnízdí až deset párů. 

V budoucnu tu ale vyrostou vilové domy a to se nelíbí místním. Na výskyt chráněného chřástala prý marně upozorňovali. „Evidentně je upřednosťován zájem jednoho soukromého investora před zájmy ochrany prostředí, před zájmy lidí, kteří na tom území žijí,“ konstatuje předseda občanského sdružení Proseč Miloš Krčmář.

Podle úředníků jablonecké radnice chybí skutečné důkazy o výskytu chřástala. V některých letech se prý tento chráněný druh nepodařilo zahlédnout ani jednou. „V rámci vyhodnocení nedošlo k potvrzení výskytu. Na základě toho mohla být předložena změna územního plánu,“ říká Michaela Smrčková z jabloneckého městského úřadu.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Rada města proto i přes nesouhlas odborníků výstavbu odsouhlasila. Vyrůst tu má celá nová čtvrť s názvem Futurum a bydlením až pro tři tisíce lidí. Projekt za zhruba sedm miliard korun připravuje společnost, ve které má podíl místní vlivný politik a šéf české fotbalové asociace Miroslav Pelta. Ten na dotazy České televize nereagoval. 

Plánovanou výstavbou se bude zabývat i Liberecký kraj. Místní chtějí, aby jeho úředníci nařídili městu plány znovu projednat, tentokrát i s důrazem na ochranu životního prostředí.