Rozpočet Ústeckého kraje počítá s miliardovým schodkem

Ústí nad Labem - Rozpočet Ústeckého kraje bude v roce 2014 schodkový. Počítá s příjmy 11,99 miliardy korun a výdaji 13,02 miliardy. Jeho podobu dnes odhlasovali krajští zastupitelé. Schodek ve výši 1,027 miliardy bude pokryt z prostředků ušetřených v minulých letech a z úvěrů. Největší investice poputují do dopravních staveb - například do obchvatů Roudnice nad Labem či Chomutova. Na něj chce kraj získat dotace z ROP Severozápad. Do ROP ale zřejmě bude kraj peníze také vracet – možná i více než stomilionovou pokutu za chyby v rozdělování dotací.

Petra Tachecí o rozpočtu Ústeckého kraje (zdroj: ČT24)

Ačkoli Ústecký kraj v příštím roce získá o miliardu méně, než vydá, označuje vedení kraje rozpočet za úsporný. Po odečtení pevných výdajů bude o 200 milionů korun méně než loni. V rozpočtu je také rezerva 250 milionů korun kvůli krytí možných rizik. Zatím totiž není například jasné, kolik stát přidá na financování sociální péče.

Radní pro ekonomiku Ladislav Drlý (KSČM) za rizikové označil i investiční akce financované z evropských peněz. Řekl, že kraj se s dotačním úřadem ROP Severozápad dohaduje o proplacení zhruba 120 milionů korun. „Jsou to peníze, o kterých ROP Severozápad tvrdí, že jsme je použili nesprávně… My tvrdíme, že k těm pochybením nedošlo, a pokud ano, tak ne v takové míře, v jaké jsou z ROP Severozápad uplatňovány. Budeme se bránit u ministerstva financí, případně u soudu,“ řekl Drlý. V letošním roce kraji ROP Severozápad proplatil zhruba 1,2 miliardy korun.

Hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) uvedl, že rozpočet kraje vychází z možností, které kraj má. „Požadavky jednotlivých odborů ale byly mnohem vyšší, takže se muselo dojít k nějakému kompromisu,“ řekl. Méně peněz než v loňském roce půjde například do oprav silnic druhé a třetí třídy, které spravuje kraj. „V plánu na příští rok na tuto údržbu máme částku 25 milionů korun, což odpovídá pouze drobným opravám. V minulosti jsme do silnic investovali na opravy částku cca 100 milionů korun,“ sdělil Drlý. V závěru letošního roku podle něj kraj získal ze Státního fondu dopravní infrastruktury dotaci 45 milionů, použije je především na opravu silnic třetí třídy. Do příštího roku je to podle něj určitá výhoda.

Kraj chce v příštím roce šetřit také na energiích. Instituce, které zřizuje, budou například pečlivě hlídat, kolik protopí. Úřad také najal makléře, který bude na burze nakupovat elektřinu. „Cena energií půjde výrazně dolů,“ slíbil radní Drlý.

Zastupitelé o rozpočtu pro příští rok diskutovali 80 minut a nakonec ho schválili bez větších výhrad – napříč politickým spektrem.