Svítící řetězy, chybějící cenovky – inspektoři nemusí před Vánoci dlouho hledat

Karlovy Vary – Česká obchodní inspekce a policisté vyrazili do tržnic v západočeském příhraničí. Při hledání nebezpečného zboží se inspektoři nemuseli příliš namáhat, například ze svítících řetězů nesplňuje bezpečnostní požadavky každý druhý. Policisté se spíše než o nekvalitní zboží starají o kapsáře. I těch totiž jsou v době předvánočních nákupů tržiště plná.

Při kontrole pohraničních tržnic, ale i karlovarských adventních trhů se inspektoři ČOI nemuseli namáhat. Na problémy naráželi takřka na každém kroku – celkově u třetiny kontrolovaných stánků. Mezi nejzávažnější problémy patří prodej závadných svítících řetězů, u kterých chybí například povinná označení o napětí i návody k použití. „Není tady nic v češtině,“ zlobil se inspektor u jednoho z přístrojů.

U stánků na vánočních trzích potom inspektoři kritizují především chybějící cenovky, váhy nebo například špatné označení provozoven. Prodavači se je také pokusili obrat. „Bylo nám špatně vráceno na 500 korun, takže bylo špatně účtováno,“ přiblížil ředitel Inspektorátu pro Plzeňský a Karlovarský kraj Jan Řezáč.

Kromě inspektorů ČOI a policistů, kteří hlídají před kapsáři, zaplní tržnice a tržiště také pracovníci živnostenského úřadu. Kontrolovat budou hlavně prodejce alkoholu a zábavní pyrotechniky.

Antonín Bruštík o kontrole tržišť (zdroj: ČT24)